Aerodrom u Tuzli u decembru oborio rekord i sve je veća konkurencija...

Aerodrom u Tuzli u decembru oborio rekord i sve je veća konkurencija sarajevskom

729
0
SHARE

Decembarske poslovne prilike u kontekstu broja prevezenih putnika nisu išle na ruku Međunarodnom aerodromu u Sarajevu koji je zabilježio pad broja opsluženih osoba, dok je tuzlanska zračna luka u posljednjem mjesecu prošle godine oborila svoj rekord.

Međunarodni aerodrom u Sarajevu u decembru ove godine zabilježio je pad broja prevezenih putnika u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je suprotno tome zračna luka u Tuzli oborila svoj rekord s rastom od čak 104 posto.

Naime, sa sarajevskog aerodroma u decembru ove godine opsluženo je okvirno 67 hiljada putnika, što je u odnosu na isti mjesec 2021. manje za blizu 4,5 posto, kada je ostvaren broj od njih 70.200.

Drastično povećanje broja putnika u Tuzli

Nasuprot tome, Međunarodni aerodrom u Tuzli u posljednjem mjesecu prošle godine, opslužio je 52.151 putnika, što predstavlja najveći broj u decembru od osnivanja ove zračne luke i povećanje od 104 posto u odnosu na isti mjesec 2021., kada su imali prevezene 25.473 osobe.

U kontekstu tuzlanskog aerodroma, odličnom poslovnom rezultatu doprinijela je promjena poslovne politike kompanije Wizz Air, koja je s 1. novembrom prošle godine zvanično zatvorila svoju bazu u Sarajevu, značajnije usmjerivši djelovanje u Tuzli, povećanjem broja letova na postojećim destinacijama. Također, u tom mjesecu svoje poslovanje iz Tuzle uspostavila je u aviokompanija Ryanair, koja je uvela letove na tri destinacije.

Povećanje broja prevezenih putnika iz Tuzle, osjetilo se već u prvim danima novembra, a i taj mjesec bio je na kraju rekordan za tamošnju zračnu luku. Naime, s tuzlanskog aerodroma u pretposljednjem mjesecu 2022. godine ukupno je prevezen 50.651 putnik.

Wizz air povećava broj linija iz Tuzle, u Sarajevu ostaje samo na jednoj

S druge strane, Wizz Air u Sarajevu će u 2023. ostati samo na jednoj liniji, s obzirom da će od marta prekinuti letove između glavnog grada Bosne i Hercegovine i Londona Lutona.

“Iako je Wizz Air prošli mjesec (novembar, op.a.), uprkos odličnom faktoru punjenja letova, zatvorio svoju bazu u Sarajevu i obustavio većinu linija, navodeći kao razlog inflaciju i rastuće troškove, odlazak ove aviokompanije nije mnogo utjecao na performanse aerodroma. Promet je u zadnjem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period referentne 2019., porastao za devet posto i po broju putnika i po broju aviooperacija”, kazali su krajem decembra za Klix.ba iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

U odnosu na Sarajevo, Wizz Air u ovoj godini, konkretnije u ljetnom redu letenja planira povećati broj postojećih sedmičnih operacija iz Tuzle, uz moguće uspostavljanje nekoliko ranije ukinutih linija.

Načelno i politika Ryanaira ide u smjeru povećanja obima poslovanja iz Tuzle, međutim, svi konkretniji detalji bi mogli biti poznati u narednom periodu.

Kada govorimo o cijeloj 2022. godini, Međunarodni aerodrom u Tuzli završio ju je sa 474.336 prevezenih putnika, što predstavlja povećanje od 59 posto ili 175.324 osoba u odnosu na godinu ranije. Također, u 2022. su premašili i svoj godišnji poslovni plan koji se odnosio na broj prevezenih putnika.

S druge strane, sarajevski aerodrom 2022. godinu okončao je sa rekordnim brojem putnika od 1.377.348, a oborio je i rekord u broju avio operacija koji je iznosio njih 15.453.

(NKP.ba)