PODIJELI
KK Bosna - promovisali dresove za AKOL ligu
KK Bosna - promovisali dresove za AKOL ligu

Kako smo već najavili, počinje borba za „play off“ AKOL lige, prve amaterske košarkaške lige u BiH.
Ove nedjelje su odigrane utakmice 4. kola.

KK Bosna -  promovisali dresove za AKOL ligu
KK Bosna – promovisali dresove za AKOL ligu

U prvoj utakmici dana sastale su se ekipe Tušanj i Miljanovci, ekipe koje će, kako smo ranije najavili, voditi veliku borbu za ulazak u doigravanje. Iako su obje ekipe igrale „teških nogu“ zbog značaja utakmice, gledaoci su mogli da vide kvalitetnu košarku, naročito u finišu utakmice. Prvi vodstvu Miljanovaca od 28:25, Tušanj skoro sa zvukom sirene pogađa za poravnanje, pa se po prvi put u u ovoj sezoni AKOL-a igrao produžetak. Dodatnih pet minuta je u potpunosti pripalo Miljanovcima, koji su slavili sa 41:32.

U drugoj utakmici su igrali najmlađi i nasjtariji takmičari u ligi, juniori KK Bosna Kalesija, protiv reprezentacije Novinara TK. Sam početak utakmice je obilježio mladi Emir Smajlović, koji je nakon sjajne kontre sa dvije ruke silovito zakucao na koš Novinara. Ipak, iskusniji igrači ubrzo okreću rezultat, i ne samo da imaju prednost u prvom poluvremenu, nego zahvaljujući širini na klupi, najavljuju potencijalno iznenađenje i pobjedu.
Trener Tupković tada u i igru šalje člana kadetske selekcije, Bakira Mešića, koji sa četiri uzastopne pogođene trojke (ukupno 5/6 za tri poena) dovodi Bosnu u vodsto, koje prije svega sjajnom odbranom čuvaju do kraja utakmice. Mladi košarkaši iz Kalesije su slavili sa 44:39, a Novinari predvođeni sa klupe Eldarom Dropićem imaju za čime da žale, jer ih je ovaj poraz udaljio od play off-a. Ipak, ukoliko se sjetimo drugog kola i velikog preokreta protiv Vukovija (31:10 u drugom poluvremenu), Novinari se neće predati do samoga kraja.

Treća utakmica je bila duel AKK Drina Rile i Živinica.
AKK Drina Rile je poveo 2:0, ali već nakon 10 minuta igre se znao pobjednik ovog duela. 53:31 je na kraju glasio rezultat ovoga meča, u korist ekipe Živinica, koja sigurno još nije rekla svoju posljednju riječ u AKOL ligi.

Četvrta utakmica je bila duel CEZAM Farmavita i Vukovija, duel koji bi na kraju možda čak mogao odlučiti putnika u play off. Vukovije su u dosadašnja tri kola „preživljavale“ od šuta za tri poena, koji ih je i u ovoj utakmici služio sasvim soldino. CEZAM, koji se do sada oslanjao na igru pod košem, ovoga puta je više forsirao vanjski šut, a sjajno izvođenje slobodnih bacanja im je na kraju donijelo pobjedu. Konačnih 36:31 za CEZAM, koji ovom pobjedom ističe veliku kandidaturu za doigravanje.

Peta utakmica je bila i derbi dosadašnjeg dijela sezone. Dvije neporažene ekipe do ovoga kola, NEON Kalesija i AKK Novo Naselje Tuzla su odigrali sjajnu utakmicu, koja na trenutke uopće nije izgledala amaterski. U prvom poluvremenu ekipe su se smjenjivale u vodstvu, NEON je sjajnim vanjskim šutem držao priključak, a „gosti“ su izgledali kao raznovrsniji u napadačkom dijelu. Ipak, bolja odbrana u drugom poluvremenu, te nekoliko kontra napada dovode „domaćina“ do prednosti. Stekao se dojam da su i gledaoci željeli vidjeti zanimljiviju završnicu, ali ona je izostala, pa je ekipa NEON Kalesija nakon četiri kola jedina neporažena u AKOL-u. Konačni rezultat je glasio 33:29.

 

NEON Kalesija, bez poraza u prva četiri kola
NEON Kalesija, bez poraza u prva četiri kola

— Već naredne nedjelje se igraju utakmice 5. Kola, o čemu ćemo naknadno pisati na našem portalu.
Sve informacije o AKOL ligi možete pratiti i na portalu nize-lige.info.

 

A. Karić


Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

PODIJELI

2 KOMENTARI

Comments are closed.