Apple plaća kaznu zbog usporavanja starijih iPhonea

Apple plaća kaznu zbog usporavanja starijih iPhonea

629
0
SHARE
epa08172750 (FILE) - Customers are pictured next to an Apple logo during the start of sales of the iPhone 11, iPhone 11 Pro, and Apple Watch Series 5 at the Apple Store in Frankfurt Main, Germany, 20 September 2019 (reissued 28 January 2020). Apple is to release their 1st quarter 2020 results on 28 January 2020. EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Američka kompanija Apple mora platiti kaznu od 25 miliona eura jer je tajno usporavala starije verzije pametnog telefona iPhone, prenosi agencija Tanjug.

Kaznu je nametnula francuska konkurencija i čuvar potrošača koji je otkrio da kupci nisu bili obavješteni o ovim mjerama kompanije.

Čuvar je naveo kako korisnici nisu upozoreni da ažuriranje iOS sistema (10.2.1 i 11.2) može usporiti njihove uređaje.

Apple, koji je 2017. godine priznao da zaista usporava starije verzije iPhone uređaja, izdao je saopćenje da je taj problem riješen regulativom.

Pored kazne koja je donijeta zbog “obmanjujuće komercijalne prakse kojom se zavaravaju potrošači”, kompanija Apple će na svojoj stranici morati postaviti saopćenje o ovom problemu na francuskom jeziku u trajanju od mjesec dana, piše Independent.

Obećanje i izvinjenje
Prošle godine, Apple je obećao kako će biti iskreniji sa potrošačima o tome koliko i kada će usporavati starije verzije svojih uređaja.

Iz kompanije tvrde kako ovaj potez zapravo treba produžiti život uređajima, a ne navoditi potrošače da kupe noviji model.

Ovaj se problem pojavi svaki put kada Apple izbaci noviju verziju svog iOS operativnog sistema, piše dalje Independent.

Kompanija se izvinila 2017. godine i ubacila dodatak koji omogućava korisnicima da isključe alat za upravljanje performansama.

“Ne mogu dovoljno istaći kako su svi naši postupci uvijek u korist korisnika. Možda je trebalo da budemo jasniji, ali naši postupci su uvijek dobronamjerni”, izjavio je Tim Cook, izvršni direktor Apple.

(NKP.ba)