Asteroidu dali ime Sarajevo: Poklon španskih astronoma kolegama iz BiH

Asteroidu dali ime Sarajevo: Poklon španskih astronoma kolegama iz BiH

146
0
SHARE

Grupa astronoma Le sagra iz Španije dala je čast Astronomskom društvu Orion da imenuju novootkriveni asteroid, a mi smo se odlučili za ime Sarajevo, izjavio je danas u Sarajevu astronom Muhamed Muminović.

asteroid-sarajevo
On je to kazao na predstavljanju 37. broja Naučno-popularne revije o prirodi, čovjeku i ekologiji Fondeko svijet.

– Asteroid Sarajevo nisu otkrili astronomi iz BiH, jer nam je opservatorij uništen, ali s obzirom na to da ove godine slavimo 50 godina moderne astronomije, pripala im je ta čast – objasnio je Muminović.
Naglasio je da je ovo prvi put u historiji da neko nebesko tijelo ima veze s BiH.
– Ekologija se bavi zemljom, ali postoje i svemirski uticaji koji mogu da imaju efekte na ekologiju, a to su udari asteroida, kometa i bolida – kazao je Muminović prilikom predavanja o temi Okolišni efekti udara asteroida.

Naglasio je da je Astronomsko društvo Orion zajedno s Federalnim hidrometeorološkim zavodom BiH ove godine pokrenulo bh. meteorsku mrežu te da su već postavili pet kamera koje snimaju nebo iznad BiH.
– Prošlog ljeta smo snimili jedini u regiji eksploziju bolida koji je mogao da dospije i do Zemlje. Te pojave mogu da imaju velike efekte na ekologiju Zemlje, iako se rijetko dešavaju. Dinosaurusi su jedan od primjera – dodao je.

Muminović je naglasio da praćenje nebeskih tijela omogućava da se jednog dana “Zemlja odbrani”, iako u ovom trenutku ne postoji nikakva odbrana.
Časopis je predstavio profesor Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru te kazao da se u njemu nalazi obilje tema koje se tiču zaštite sredine, odnosno biodiverziteta, sadnje šuma, energetska efikasnost te podrška novim izvorima energije koji će omogućavati korisnicima alternativne izvore energije.

(NKP.ba)