BiH dobila novo Vijeće ministara, državnu vlast sada čini SNSD, HDZ, SDP,...

BiH dobila novo Vijeće ministara, državnu vlast sada čini SNSD, HDZ, SDP, NiP, NS, DNS…

723
0
SHARE

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je izglasano novo Vijeće ministara. Potvrđeni su svi predloženi ministri i zamjenici ministara.

Za ministre su glasala ukupno 23 poslanika, a za prostu većinu i potvrđivanje su im bila dovoljna 22 glasa ili 21 ukoliko među ostalim glasovima, pored onih koji su protiv, bude i suzdržanih. Protiv je bilo 19 zastupnika i nije bilo suzdržanih.

Predložene ministre su dogovorili državni koalicioni partneri SNSD – HDZ – stranke proširene Trojke. Svima su pripala po tri mandata, a jedan ministar dolazi iz Pokreta za državu u RS-u Sevlid Hurtić.

HDZ je imenovao Davora Bunozu za ministra pravde i Dubravku Bošnjak za ministricu civilnih poslova, dok je Borjana Krišto predsjedavajuća Vijeća. Bunozin zamjenik je Elvir Mahmuzić iz SDP-a, a Bošnjakov zamjenik je Marijana Mojić iz Ujedinjene Srpske, koja je koalicioni partner SNSD-a. Krišto je za svoje zamjenike izabrala ministre Elmedina Konakovića i Zorana Tegeltiju.

Stranke proširene Trojke su izabrale Elmedina Konakovića (NiP) za ministra vanjskih poslova, Edina Fortu (Naša stranka) kao ministra komunikacija i prometa i Zukana Heleza (SDP) kao ministra odbrane. Zamjenik Konakovića je HDZ-ov Josip Brkić, koji je i do sada bio na ovoj poziciji, zamjenik Forte je Ognjen Janjić (DEMOS), a Helez ima dva zamjenika Slavena Galića (HDZ) i Aleksandra Goganovića (SNSD).

SNSD je uzeo ministarstvo finansija, sigurnosti i vanjske trgovine, a na te pozicije je postavio Zorana Tegeltiju, Nenada Nešića i Stašu Košarca. Zamjenik Tegeltije će biti Muhamed Hasanović (SDP), Nešićev zamjenik je Ivica Bošnjak (HDZ), a Košarca Ljiljana Lovrić (HNS), koja je i do sada bila na ovoj poziciji, kao i Košarac na svojoj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice će biti član Pokreta za državu iz RS-a Sevlid Hurtić, a njegova zamjenica bit će Duška Jurišić.

Istražili smo i biografije novih ministara te šta imaju od imovine.

Ministre je prvo potvrdio CIK BiH, zatim su prošli provjere SIPA-e, nakon čega su njihova imenovanja došla u Parlament.

Većina je bila upitna s obzirom na to da je SNSD-ov ogranak iz Istočnog Sarajeva kazao da Nenad Nešić nema njihovu podršku. Međutim, čini se da su jučer u Banjoj Luci uspjeli postići dogovor. Osim toga, oko Davora Bunoze se stvorila afera zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente Vlade Republike Hrvatske.

Prilikom današnje rasprave je SNSD-ov zastupnik iz Istočnog Sarajeva je rekao da će ipak glasati za imenovanje jer ne može glasati pojedinačno, samo protiv Nenada Nešića. Zastupnik stranke Za nove generacije Zlatko Miletić je rekao da neće podržati ministre, no i bez njega je većina bila zagarantovana. Protiv su bili naravno i zastupnici iz DF-a, SDA, SDS-a, PDP-a.

Oni su ukazali na to da sigurnosne provjere nisu urađene kako treba, da predloženi ministri nemaju potrebno obrazovanje i kompetencije te da nemaju namjeru štititi institucije BiH i samu državu.

Najviše kritika je imao Nenad Nešić zbog sumnje u njegove kriminalne aktivnosti, ali kritike nisu bili pošteđeni ni preostala dva ministra koje je predložio Dodik – Staša Košarac i Zoran Tegeltija. Također je u fokusu zastupnika bio i Zukan Helez zbog pravosnažne presude koju ima u dosijeu, a uredno je prošao provjere SIPA-e za ministra odbrane.

(Klix/ NKP.ba)