BINGO želi graditi fabriku za uzgoj pilića u Vukovijama (općina Kalesija): Javna...

BINGO želi graditi fabriku za uzgoj pilića u Vukovijama (općina Kalesija): Javna rasprava 16.septembra, među mještanima podjeljeno mišljenje

1361
0
SHARE

Kompanija Bingo d.o.o. Tuzla planira izgradnju farme za uzgoj pilića/brojlera na lokalitetu Vukovije, općina Kalesija, saznaje portal Akta.ba.

Povodom provođenja i pribavljanja svih potrebnih dozvola Bingo je dostavio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole –Studiju o uticaja na okoliš.

Tim povodom, Federalno ministarstvo okoliša i turizma Sarajevo, poziva stanovnike, općine Kalesije, MZ Vukovije, kao i sve zainteresirane subjekte i nevladine organizacije da uzmu učešće u javnoj raspravi o ocjeni Studije o Procjeni uticaja na okoliš u postupku izdavanja okolinske dozvole za investitora Bingo d.o.o Tuzla – Farma za tov brojlera na lokalitetu Vukovije, općina Kalesija.

  • Javna rasprava će se održati u prostoru osnovne škole Vukovije Donje, dana 16.09.2019. godine sa početkom u 13.00 sati.

Kako saznajemo od nekih građana Vukovija Donjih, među mještanima vlada podjeljeno mišljenje. Dok jedni smatraju da je dobar dolazak svake investicije, većina drugih smatra da bi još jedna ovakva farma u blizini kuća ugroziti ionako ugroženo zdravlje, ali i ugroziti opstojanje manjih obrtnika koji žive od uzgoja pilića.

Podsjetimo, kompanija Bingo je ranijih godina otvorila farme brojler pilića, jednu u Špionici (na teritoriji općine Srebrenik, kapaciteta 60.000 pilića) i jednu na Dubravama (općina Živinice kapaciteta 90.000 pilića).

Savremena farmu tovnih pilića u Špionici kod Srebrenika raspolaže s 20.000 kvadratnih metara u koju je investirano oko pet miliona maraka.

(NKP.ba)