BKC Kalesija: U utorak, u 17,30 sati, promocija knjige “Šeher kod Kalesije...

BKC Kalesija: U utorak, u 17,30 sati, promocija knjige “Šeher kod Kalesije (sa okolinom)” mr. Dževada Tosunbegovića

306
0
SHARE

U utorak, 26. septembra, sa početkom u 17,30 sati, u velikoj Sali kalesijskog BKC-a, održat će se promocija knjige “Šeher kod Kalesije (sa okolinom)” autora mr. Dževada Tosunbegovića. O knjizi, osima autora, govorit će i prof. dr. Salih Kulenović, prof. dr. Sead Selimović, mr. Rusmir Djedović i dr. sc. Edin Ramić, predsjednik odbora za izdavanje knjige.Moderator će biti novinar i književnik Fahrudin Sinanović.

Knjiga je objavljena u izdanju JU Bosanski kulturni centar “Alija Izetbegović” Kalesija i Udruženja “Gornja Spreča” Kalesija. Recenzenti su akademik Salih Kulenović i mr Rusmir Djedović. Objavljivanje knjige je podržalo Federalno ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Riječ je o prvoj knjizi o ovom starom naselju na području današnjeg Šehera, koje je početkom osmanskog perioda imalo status bazara (trgovišta) Mramorak na karavanskom putu, oko kojeg se razvilo naselje Šeherdžik sa obilježjima manje kasabe, sa džamijom i pratećim sadržajima, zatim hanovima,  dućanima, izgrađenim vodovodom, kao sjedište nahije Birač u Bosanskom sandžaku.

Knjiga pruža puno novih saznanja i zanimljivih podataka o prošlosti Šehera i okolnog područja, naročito  o “zlatnom dobu” Šeherdžika (16. – 18.vijek), ali i u drugim periodima; o džamiji Ahmed-begovoj iz 16. vijeka kao centru učenosti i pismenosti šireg područja, o mektebi-ibtidaiji u Šeherdžiku iz austrougarskog perioda – popularno nazvanoj Mala medresa u Šeheru,   i dr.

U knjizi su obrađena i naselja na lijevoj strani Spreče, koja su zajedno sa Šeherom više od pet stotina godina pripadala istoj administartivnoj jedinici, od Jelovog Brda i Gojčina do Matkovca, Borogova i Papraće, sa podacima o stanovništvu i familijama, vjerskom životu i ostalim aspektima društvenog, vjerskog i privrednog života područja.

(KalesijskeNovine/ nkp.ba)