PODIJELI

Prvo presađivanje glave u historiji čovječanstva, koje je bilo planirano u decembru 2017. godine, odgođeno je jer je ruski pacijent koji se trebao podvrgnuti ovom zahvatu odustao od operacije, pišu svjetski mediji.

Rus Valerij Spiridonov, za kojeg je najavljeno da će biti prvi pacijent kojem će biti presađena glava, odlučio je ipak ne izvrgavati se rizičnoj proceduri.

Spiridonov boluje od bolesti koja troši mišiće i već dvije godine surađuje s italijanskim neurohirurgom Sergijem Canaverom na razvoju procedure. Nedavno je priznao da ipak neće proći kroz ovaj zahvat zato što mu doktor nije mogao obećati da će ponovo hodati i imati normalan život, ili da će uopće preživjeti operaciju.

– Obzirom na to da se ne mogu osloniti na svog italijanskog kolegu, moram uzeti svoje zdravlje u vlastite ruke. Srećom, postoje dobro testirane operacije za slučajeve poput mog kada se koriste metalni implanti u podržavanju ispravne pozicije kičme – izjavio je Spiridonov.

Ruski volonter tražit će alternativnu operaciju kičme kako bi poboljšao svoj život umjesto podvrgavanja eksperimentalnoj proceduri presađivanja glave, koju su žestoko kritizirali neki istraživači iz naučne zajednice.

Ipak, neurohirurg Sergio Canavero ne odustaje od svoje zamisli i kaže da će se “operacija vjerovatno obaviti na kineskom pacijentu”. On je najavio da će raditi zajedno sa svojim kolegom dr. Xiaopingom Renom s Medicinskog univerziteta Harbin, te da će operacija biti obavljena u Harbinu u Kini.

Uprkos kritikama koje naučna zajednica ima spram njegovih metoda, dr. Canavero i dalje je vrlo optimističan i vjeruje u pozitivan ishod operacije.

– Trenutno ne mogu govoriti o detaljima. Kada dođe vrijeme za to, Xiaopingov tim u Kini objavit će službenu vijest. U ovom trenutku mogu samo reći da smo postigli ogroman napredak u medicinskim eksperimentima, koji je prije samo nekoliko mjeseci izgledao nemoguć. Prekretnica koju smo postigli nesumnjivo će revolucionarizirati medicinu – kaže Canavero.

U jednoj od svojih nedavnih publikacija, dr. Canavero ustvrdio je da je ponovo spojio leđne moždine devet miševa kao dokaz koncepta za operaciju. Leđne moždine spojene su korištenjem posebne otopine ili “ljepila” polietilen glikola (PEG). On vjeruje da će isti materijal pomoći spojiti ljudsku glavu na donirano tijelo.

Dr. Canavero je odlučan da uspije u svom pionirskom poduhvatu.

– Postoje takozvani stručnjaci koji nemaju iskustva zato što ovo nikad prije nisu napravili. Oni kažu da se ovo nikad neće dogoditi. Ja radim na tome. Imamo naučnike, stručnjake, timove u SAD-u, Južnoj Koreji i Kini koji rade na tome i kad budemo spremni obavijestiti javnost, to ćemo i učiniti – zaključuje Canavero.

(NKP.ba)

PODIJELI