Cijene niže u EU nego u BiH

Cijene niže u EU nego u BiH

488
0
SHARE
  • Do sada smo samo uočili da je ulje nešto jeftinije u odnosu na raniji period, a za sve ostalo to ne možemo tvrditi, kazala je Marić

Iako su građani u našoj zemlji očekivali pad cijena nakon pojeftinjenja goriva, nada im je brzo splasnula. Svima je već jasno da do pojeftinjenja u BiH teško ili nikako ne dolazi.

Domaći proizvođači za prekomjeran rast cijena krive nebrigu vlasti za građane, ali i domaću proizvodnju, zbog čega, kako kažu, uvoznici diktiraju cijene svojih proizvoda. I dok se kod nas očekuju nova poskupljenja, u zemljama EU cijene su znatno niže nego u BiH.

Pravdanje uvozom

Tome treba dodati i činjenicu da je kupovna moć građana u zemljama EU znatno veća nego u BiH, gdje dvije prosječne plaće ne mogu pokriti potrošačku korpu, a mi smo uporedili neke od cijena osnovnih namirnica u BiH, Hrvatskoj, Njemačkoj i Austriji.

Marić: Trebaju biti niže. AQvaz

 U razgovoru za „Avaz“ Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kazala je da su svi potrošači očekivali pad cijena, do kojeg u našoj zemlji nije došlo.

– Svi su, i trgovci, i dobavljači, i proizvođači, poskupljenja dovodili u vezi s gorivom, kao jednom pogonskom energijom, a koje koristimo svakodnevno u distribuciji. Do sada smo samo uočili da je cijena ulja nešto niža u odnosu na raniji period, a za sve ostalo to ne možemo tvrditi. Ako je negdje utvrđeno da je somun ostao na staroj cijeni, cijene hljeba i pekarskih proizvoda nisu pojeftinile i nisu ostale na onima odranije i svi to pravdaju uvozom, višim cijenama dobavljača – kaže Marić.

Korpa želja

Potrošačka korpa, navela je ona, sigurno ne odgovara mnogim građanima.

– To je korpa želja, mislim da mi svi, kao građani ove zemlje, treba da utječemo na ovo formiranje cijena, da biramo gdje ćemo kupovati, moramo se izboriti da cijene budu znatno niže – mišljenja je Marić.

Dodaje da je, sudeći prema dosadašnjem razvoju situacije, sasvim izgledno da se cijene neće zadržati na sadašnjim te da bi moglo doći do novih poskupljenja.

Cijene u BiH i EU - Avaz

Cijene u BiH i EU. Avaz

Pojeftinjenje goriva

Marić je istakla da su udruženja potrošača zadužena samo za praćenje cijena i da im je to dato u ingerenciju.

– Vlade su donijele odluke da se marže osnovnih životnih namirnica zaustave i nešto smanje, ali naša zemlja ima dosta proizvoda iz uvoza i ne može na taj dio tek tako utjecati. Tako da udruženja potrošača, zajedno s medijima, apeliraju na one koji donose odluke, a pogotovo na trgovce, da cijene mogu biti znatno niže, pogotovo u ovom periodu, kada je došlo do pojeftinjenja goriva – navodi Murisa Marić.

(Avaz/ nkp.ba)