Čitaoci NKP.BA izabrali najbolje ambasadore Kalesije u 2016. godini: Ličnost godine Sead...

Čitaoci NKP.BA izabrali najbolje ambasadore Kalesije u 2016. godini: Ličnost godine Sead Džafić, najbolja kompanija Lafat Komerc, nominovani omladinci oduševili…

3939
0
SHARE

Proteklih pet dana čitaoci NKP.BA su imali priliku učestvovati u Anketi za izbor “Ličnost godine općine Kalesija” za 2016. godinu.
Osim osobe koja je na neki način obilježila proteklu godinu u Kalesiji, čitaoci NKP.ba su imali priliku birati i druge najbolje “ambasadore” Kalesije;
Najbolju kompaniju/poslodavca, omladinca, ženu, sportistu i događaj koji je ostavio najbolji utisak u protekloj godini.
Ono što ovu anketu čini drugačijom od ostalih, posjetioci NKP.BA su imali priliku birati i “Promašaj godine”, gdje je bila izuzetno bogata ponuda.

Naravno, spisak nominovanih je mogao da bude i širi, jer su u pojedinim kategorijama još neke osobe zaslužile barem nominaciju, dok je u nekim kategorijama konkurencija bila daleko od onoga što bi trebao da bude nivo Kalesije, prije svega misleći na sport, gdje su rezultati već godinama u kontinuiranom padu. Također, u našoj anketi nismo ponudili najbolje iz oblasti kulture, iako je tokom godine organizovan veliki broj kulturnih manifestacija, po čemu je Kalesija odavno izašla iz svojih ovkira.

Još jednom podcrtavamo da su nominovane osobe/komapnije/događaji bili “junaci” tekstova na NKP.ba tokom 2016. godine, što je svakako bio glavni kriterij za odabir ovih osoba/događaja!
Podsjećamo, ovo je treći put da NKP.ba bira “Ličnost godine”, a do sada je ovo priznanje otišlo u ruke Muhameda Osmanovića (2014.), i Admira Šmogalovića (2015.)

  • Anketa može da pokaže mnogo, ali i da ne pokaže ništa.
    Podsjećamo, prethodna anketa NKP.ba se odnosila na Lokalne izbore 2016. godine, kada smo naše čitaoce pitali “Ko će biti novi načelnik općine Kalesija”, kada su rezultati ankete bili isti kao i rezultati Izbora; Sead Džafić (nezavisni kandidat), Muhamed Osmanović (SDP), Ismet Mešić (SDA) i Rasim Omerović (nezavisni kandidat).

Smatramo da je i ova anketa pokazala mnogo.
Krenut ćemo redom…

licnost-godine-2016-nkp

 

  • LIČNOST GODINE: Sead Džafić, općinski načelnik

Kada je u pitanju ličnost godine, možemo samo konstatovati da je Sead Džafić, kojeg su građani općine Kalesija u oktobru izabrali za načelnika, očekivano dobio najveći broj glasova.
Džafić je tokom 2016. godine bio i najzastupjenija osoba na NKP.BA, a neki od najčitanijih tekstova su bile upravo vijesti koje govore o Džafiću.
Osim u političkim temama, Sead Džafić je bio zastupljen i u drugim temama, prije svega kada je u pitanju humanitarni rad i sport.

anketa-licnost-godine-2016-licnost

Drugi po broju glasova u ovoj kategoriji je bio Admir Šmigalović, koji je sa KUD “14.MAJ” Tojšići ove godine postao prvak BiH u folkloru. Podsjećamo, KUD “14.maj” je prošel godine bio trećeplasirani u BiH, a tada je mladi Šmigalović dobio najveći broj glasova u našoj anketi za ličnost godine.
Samo dva glasa iza Šmigalovića je bio Mahir Osmanović, gitarista grupe “Lapsus Band”, koja je tokom 2016. godine postala veoma popularna u cijelom regionu.
Slijede: Suad Bešlić (dijaspora), Mehmed Đedović (književnik), Amir Sakić (agnecija “Halal”), Asim Pares (neforlamna grupa “Bang”) i Senad Softić (guverner Centralne banke BiH).

  • KOMPANIJA/POSLODAVAC GODINE: Lafat Komerc d.o.o. Kalesija

Lafat Komerc d.o.o. Kalesija je jedna od najvećih kompanija sa područja općine Kalesija, koja zapošljava oko 300 radnika.
Ova kompanija iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate, a u protekle dvije godine su postali prepoznatljivi u cijeloj BiH, ali i u Europi. U više navrata su opravdali epitet “brand općine Kalesija”, a ono što možemo sa sigurnošću reći jeste da će ova kompanija i u narednom periodu bilježiti ovakve, ali i još bolje, rezultate.
Lafat Komerc je i u 2016. godini nastavio sa manifestacijom “Dani energetske efikasnosti”, a pored velikog broja novozaposlenih ova kompanija je nastavila i sa praksom aktivnosti od općeg društvenog interesa.
anketa-licnost-godine-2016-kompanija

Unis Tok d.o.o. Kalesija, je u našoj anketi bio drugoplasirani.
Treće mjesto je pripalo kompaniji ZUX-4, a zatim slijede; Big-Sim Halilović, Izazov, Buscherhoff – Plastikal i Polo/CPA.

  • OMLADINAC GODINE: Tri nominovana mladića odlučili – Dina Osmanović pobjednica u kategoriji “omladinac godine”

Mladi su još jednom pokazali da mogu biti posebni, te im je potrebno samo dati priliku.
NKP.BA je nominovao tri muškarca; Armin Karić (volonter), Muamer Đedović (volonter) i Muamer Đedović – Hamo (novinar), koji su već nakon nekoliko sati od pokretanja ankete dogovorili da džentlmenski podršku jedinoj nominovanoj djevojci.
Tako je Dina Osmanović (učenik generacije MSŠ Kalesija 2015/2016) od strane samih nominovanih proglašena za “omladinca godine općine Kalesija za 2016. godinu”.
armin-karic-omladinac-godine-dina-muamer-muamer-armin

anketa-licnost-godine-2016-omladinac

Inače, najveći broj glasova u ovoj anketi je pripao Arminu Kariću, koji je volonter CK Kalesija učesvovao u brojnim aktivnostima tokom prošle godine, a o njemu smo pisali i kao najmlađem vijećniku u novom sazivu Općinskog vijeća Kalesija, ali i o vijećniku koji je u svoj “imovinski karton” upisao sve nule.
Druga po broju glasova je bila Dina Osmanaović, koja je proglašena za učenika generacije MSŠ Kalesija, a sada je studentica “International Burch University” u Sarajevu.
Treći je bio Muamer Đedović – Hamo, student žurnalistike, kalesijskoj i široj bh. javn osti poznat po velikom broju pratilaca putem Facebook stranice.
Četvrto mjesto je pripalo Muameru Đedoviću, koji je nedavno dobio priznanje “volonter godine” u FBiH.

  • ŽENA GODINE: Nedžida Nasupović, pjevačica

Žene su prilično zapostavljenje kada je u pitanju društveni život na području općine Kalesija. Ipak, NKP.BA je odlučio po prvi put birati najbolje u konkurenciji žena, pa smo pokušali nominovati ženske osobe koje su ostavile pozitivan trag u 2016. godini, i na neki način bile dobar ambasador Kalesije.

Nedžida Nasupović, koja je kao učesnik u regionalnom muzičkom šou takmičenju “Nikad nije kasno” pronijela ime Kalesije, dobila je najveći broj glasova čitalaca NKP.BA.
Nedžida je osim učešća u ovom takmičenju učestvovala u brojnim kulturnim i zabavnim manifestacijama na području općine Kalesija u protekloj godini.

anketa-licnost-godine-2016-zena

Druga po broju glasova je bila Sumeja Ramić, koja je bila na prvoj poziciji prva tri dana naše ankete. Sumeja, koja je nekada bila učenik generacije u Osnovnoj školi u Kalesiji, a zatim i učenik generacije u Medicinskoj školi u Tuzli, je sada student 6. godine Medicinskog fakulteta, sa prosjekom ocjena 9,80.
Veliki broj glasova je osvojila i Alma Džafić-Tarabić, uposlenica Unis Tok d.o.o., koja je u protekloj godini učestvovala u velikom broju humanitarnih akcija.
Slijede; Hasmira Malić-Rahmanović, aktivista Asocijacije žena MIZ Kalesija, koja je bila i politički aktivna u prošloj godini, Merjem Jahić, predsjednica Asocijacije žena MIZ Kalesija, te Hajra Jahić-Bajrić, predsjednica udruženja “Nijemi krik” Kalesija.

  • SPORTISTA GODINE: Semir Dedić (FK Bosna Kalesija)

Nažalost, sportski kolektivi na podršju općine Kalesija već godinama stagniraju ili padaju kada je u pitanju rang takmičenja.
Svakako da može radovati što su u takvim okolnostima čitaovi NKP.BA za najboljeg izabrali mladog i perspektivnog fudbalera Semira Dedića.
Riječ je o najboljem junioru općine Kalesija po izboru Nogometnog saveza, ali i prema izboru Sportskog saveza općine Kalesija. Iako još uvijek nastupa i za juniorsku selekciju, Dedić je u protekloj poluszeoni najbolji fudbaler FK Bosna Kalesija, i jedan je od najboljih strijelaca u okviru Druge lige FBiH.
U više navrata smo pisali o Dedićevim golovima koji su često spašavali kalesijsku Bosnu, a jedan je od rijetkih fudbalera kojeg smo supjeli fotografisati da trenira i van stadiona, ali i van takmičarske sezone.

anketa-licnost-godine-2016-sportista

Drugi po broju glasova je bio Aldin Alagić iz FK Sloga Tojšići, koji je nedavno proglašen za najboljeg sportistu općine Kalesija.
Mersudin Ahmetović, ponajbolji napadač BHT Premijer lige BiH, član FK Sarajevo, je zauzeo tek treće mjesto. Odbojkašica Envera Herić, jedina ženska osoba među nominovanima, je zauzela četvrto mjesto, a iza nje su ostali Mirel Ibrahimović, član Sloge iz Simin Hana i ponajbolji napadač Prve lige FBiH, te Bakir Mešić, koji je u prvom dijelu 2016. godine nastupao u juniorima KK Bosna Kalesija, a u jesenjem dijelu sezone nastupao za seniore KK Živinice.

  • DOGAĐAJ GODINE: Bang basket turnir u Tojšićima

“Bang basket turnir” u Tojšićima je jedan od događaja koji je svakako domaći zadatak za sve one koji žele organizovati sportsko-zabavne sadržaje, ali i na mnogo većem nivou od Kalesije. Ovaj turnir je bio praznik košarke u Tojšićima, koji je osim velikog broja građana Kalesije tokom dva dana privukao i goste iz Tuzle i Živinica, ali i nekadašnje i aktuelne košarkaške reprezentativce BiH. Organizator turnira je bio Asim Pars, nekadašnji košarkaški reprezentativac Turske, koji se nedavno vratio u rodne Tojšiće.
Čitaoci NKP.BA su ovaj turnir izabrali za “najbolji događaj u općini Kalesija u 2016. godini”.

anketa-licnost-godine-2016-dogadaj

Na drugoj poziciji je “Doček Nove godine na otvorenom”, koji je tokom većeg dijela ankete bio i prvoplasirani. Podsjećamo, u Kalesiji je po prvi put organizovan doček Nove godine na otvorenom, a sponzor manifestacije je bio općinski načelnik Sead Džafić, koji za ovu svrhu nije koristio sredstva iz općinskog budžeta.
Respect Cup, međunaroni fudbačski turnir za djecu, je po šesti put u Kalesiji okupio blizu 1.000 mladih fudbalera iz cijele BiH, ali i iz Srbije, Slovenije i Makedonije, a u našoj anketi za “događaj godine” je zauzeo treće mjesto, a zatim slijede; Lokalni izbori, Međunarodna fudbalska utakmica BiH – Srbija (U-15) u Kalesiji, te manifestacija “Dani energetske efikasnosti” u organizaciji Lafat Komerca.

  • PROMAŠAJ GODINE: Radovi na mostu u Dubnici

Kako smo već naveli, ova anketa je drugačija od ostalih po izboru “promašaja godine”.
Tokom 2016. godine u Kalesiji su se dogodile mnoge ružne stvari, koje će građani Kalesije svakako željeti što prije zaboraviti.

Titula “promašaj godine” je pripala nominaciji “RADOVI NA MOSTU U DUBNICI”. Podsjećamo, nekoliko mjesec su trajali radovi na mostu u Dubnici, koji su uzrokovali velike probleme u saobraćaju za sve građane Kalesije, ali i druge korisnike magistralnog puta Tuzla – Zvornik. Radovi su trajali tokom cijeloga ljeta, a brojne negativnosti su vezane za ove radove, a javnosti nikada nisu bili dostupni podaci o izvođaču radova, rokovima za završetak radova i slično.
Zbog svega navedenog, čitaoci NKP.BA su “radove na mostu u Dubnici” proglasili za PROMAŠAJ GODINE.

anketa-licnost-godine-2016-promasaj

I ostale negativnosti nisu bile daleko iza radova na mostu u Dubnici, a neke od njih su poslale najružnije slike iz Kalesije ikada, i, nažalost, etiketirali Kalesiju “za sva vremena”.

Drugo mjesto je pripalo čuvenom skandalu u Općinskom vijeću Kalesija, kojeg smo nazvali “Istjerivanje šejtana u OV Kalesija”.
Slijede; “Titula načenik po ovlaštenju”, “Granica vam je na tunelu”, Sukobi u kalesijskoj SDA, smjene direktora po političkoj (ne)podobnosti, i “Udruženje privrednika i intelektualaca u službi politike”.

(NKP.ba)