PODIJELI

Preporuka o uvođenju kovid pasoša donesena je još u februaru i tada je rečeno da će se certifikati izdavati u digitalnoj formi ili na papiru. Obje verzije imaće QR kod koji sadrži neophodne informacije o vakcinaciji i antitijelima razvijenim na virus. Prilikom prelaska granice građani bi pokazali covid pasoše, a granični policajci bi pomoću skeniranja QR koda dobili sve informacije o vakcinaciji. Namjeru za prelazak granice u narednom periodu ima Zlata kako bi posjetila kćerku u Njemačkoj. Za sada ima samo potvrdu o vakcinaciji, a to će joj prema informacijama koje je dobila, biti dovoljno za prelazak granice.

“Ja sam pitala prilikom vakcinisanja da li će dokaz koji dobijem biti dovoljan da mogu putovati preko granice i dobila sam potvrdu da mogu. A ujedno će mi biti i u mobitelu registrovano da sam primila vakcinu” – kazala je Zlata Halilović.

Kako se bliže ljetni odmori, sve više naših građana zanima pod kojim uslovima će moći putovati preko granice i da li će morati imati tzv. kovid pasoš. Na nivou države na covid pasoše još se čeka. Iz ministarstva vanjskih poslova kažu da treba ubrzati proces uspostavljanja sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji u BiH.

„Smatramo da država mora biti uključena u proces kako bismo mogli osigurati međunarodno priznavanje i verifikaciju potvrda. BiH mora što hitnije uspostaviti funkcionalan sistem, a kako ne bi kasnili za susjedima i evropskim državama, nego da učinimo sve kako bi olakšali putovanja bh. građanima koji su vakcinisani“ – rekla je Bisera Turković ministrica Vanjskih poslova BiH.

Za sada BiH prati razvoj situacije samo iz prikrajka, jer ne može da donese odluke prije EU, a Europski parlament trebao bi o ovoj uredbi glasati do 10. juna, a neizvijesno je da li će biti prihvaćene.

“Neće vjerovatno ni Evropa ni neke druge države priznavati neke kantonalne ili neke Federalne ili iz RS papire. To će svakako trebati identifvikaciju BiH. Mi smo uputili inicijativu i Bisera Turković je zatražila aktivnosti incijativu za izradu pasoša zato imamo institucije koja radi inače dokumente naravno treba vidjeti kako ubaciti sve teritorije kad nekog vakcinišete u Kalesiji, ili Laktašima da to bude jedinstveno” – naglasio je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Potvrda o vakciniaciji protiv kovida 19 sadrži ime i prezime vakcinisane osobe, datum rođenja, pol, datum davanja i broj serije prve doze vakcine, datum davanja i broj serije druge doze vakcine, naziv zdravstvene ustanove u kojoj je obavljena vakcinacija, naziv vakcine i datum izdavanja potvrde. Potvrda o vakcinaciji se izdaje odmah nakon primljene druge doze vakcine. Uvođenje “kovid pasoša” u svijetu je dočekano sa brojnim osudama, uz poruku da je to diskriminacija koja ugrožava osnovna ljudska prava. Prije svega jer nemaju svi priliku za vakcinaciju, a onda i jer se računaju samo vakcine odobrene od Evropske medicinske agencije.

(NKP.ba)

PODIJELI