PODIJELI

—- Prenosimo pisanje portala RASKRINKAVANJE.ba

****

“Crni petak” je novembarski prvi petak poslije Dana zahvalnosti kojeg bilježe popusti proizvoda i usluga što znači početak novogodišnjih praznika i kupnji. Na internetu postoji i netačna priča koja govori o tome da “crni petak” potječe još iz robovlasničkog vremena, kada su se petkom na trgovima prodavali robovi.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Ova lažna priča na naše govorno područje dospjela je u vidu fotografije na društvenim mrežama, koja do objavljivanja ove analize ima skoro 900 dijeljenja.

U opisu fotografije navedeno je:

Ako ste se nekada zapitali zbog čega se dan kada su velika sniženja u svim trgovinama zove baš “crni petak” i zašto je baš petak dan kada se to organizuje, evo vam odgovor.
Afrički robovi su bili na prodaju petkom na javnim trgovima, po bagatelnim cijenama.
“Historia est magistrae vitae!”

O ovoj priči pisalo je nekoliko različitih platformi za provjeru činjenica, poput “Snopes”-a, francuskog “AFP”-a i afričkog “Pesacheck”-a.

Kako su ustanovili, ova lažna tvrdnja prvi put se pojavila u novembru 2018. na engleskom jeziku. Obrnuta pretraga fotografije pokazala je kako je fotografija zapravo korištena kao naslovnica knjige “Every Mother’s Son is Guilty” pisca Chrisa Owen’sa, do kojeg je redakcija francuskog “AFP”-a usjela doći i koji je rekao:

Owen je izjavio AFP-u da su na sliki Aboridžinski  zatvorenicu u gradu Wyndhamu, zapadnoj Australiji. On u uvodu svoje knjige daje detalje o fotografiji i navodi da je, kada je pronašao fotografiju u Državnoj biblioteci Victoria (Melbourne), morao da dobije dozvolu od tradicionalnih vlasnika da je koristi. Prvobitno je objavljena 18. februara 1905. godine, u sedmičnim zapadno australijskim novinama “Western Mail”. Owen je rekao da nije pronašao pozivanje sa pojmom “crni petak” prilikom snimanja ili istraživanja fotografije.

Historija “Crnog petka”: 1869:

Kako navodi “History” ali i svi navedeni portali za provjeru činjenica,  prva zabilježena upotreba pojma “Crni petak” primijenjena je na financijsku krizu: konkretno pad tržišta zlata u SAD-u 1869. Dva brokera s Wall Streeta, Jay Gould i Jim Fisk, radili su zajedno kako bi kupili što je više moguće zlata, nadajući se da će cijena tako biti nebeska i bi će uspjeti prodati isto zlato za nevjerojatnu dobit. Tog petka 1869.godine, zavjera je konačno razotkrivena, šaljući berzu u slobodni pad čime su bankrotirali svi od baruna sa Wall Streeta do farmera.

1950:

Još 1950. godine, policija u gradu Philadelphiji upotrijebila je pojam “crni petak” kako bi opisala haos koji bi uslijedio dan poslije Dana zahvalnosti, kada su horde kupaca i turista preplavile grad prije velike utakmice između vojske i mornarice, koja se održavala svake godine u subotu, nakon Dana zahvalnosti. Ne samo da policajci nisu mogli uzeti slobodan dan, već su morali raditi prekovremene smjene.

1980:

Najustaljenija priča iza tradicije crnog petka povezuje ga s trgovcima. Kao što priča ide, nakon što cijelu godinu poslovanja provedu u gubitku (“u crvenom”) trgovci navodno zarade veliku dobit dobit (“odu u crno”) dan nakon Dana zahvalnosti jer kupci tokom praznika troše mnogo novca na artikle sa popustima, kako navodi “History”.
Iako je istina da su maloprodajne firme bilježile gubitke crvenim i dobitke crnim bojama pri njihovom računovodstvu, ova priča tradicije crnog petka je netačna. Naime, najranija poznata upotreba ovog računovodstvenog objašnjenja za podrijetlo pojma “Crni petak” datira iz 1981. godine, mnogo godina nakon što je policija u Philadelphiji koristila izraz u vezi s prometnim problemima.

Obzirom na sve navedene činjenice, tvrdnju da pojam “crni petak” ima ikakvu historijsku poveznicu sa robovlasništvom, ocjenjujemo kao netačnu.

(Raskrinkavanje.ba/ NKP.ba)

PODIJELI