Čuvajte svoje zdravlje: Šest stvari koje nikako ne smijete raditi poslije jela

Čuvajte svoje zdravlje: Šest stvari koje nikako ne smijete raditi poslije jela

463
0
SHARE

Mnogi od nas imaju navike koje praktikuju poslije obroka, ali stručnjaci nas upozoravaju da jedenje voća, pijenje čaja, tuširanje i spavanje sa punim stomakom nisu zdravi.

The-Happiness-590x300

1. Jedenje voća

Voće se jako brzo vari, a ako se jede odmah poslije obroka, ono se toliko dugo zadržava u želucu da počinje da truli i oslobađa otrovne gasove koji, između ostalog, podstiču stvaranje celulita. Voće bi trebalo da se jede na prazan želudac ili dva sata prije i poslije jela.

2. Pijenje čaja

Tein, glavni sastojak čaja veže se za gvožđe i otežava probavu što može da bude loše za anemične osobe. Oni bi trebalo da piju čaj najmanje sat vremena nakon jela.

3. Plivanje i tuširanje nakon jela

Voda podstiče i pojačava prokrvljenost u tijelu koja mu je potrebna, ali nakon obroka krv odlazi u želudac gdje se odvija varenje, a ne na mjesta poput ruku i nogu.

4. Popuštanje kaiša

Popuštanje rupica na kaišu nakon obilnog obroka može da dovede do spleta crijeva i zastoja u varenju.

5. Fizička aktivnost

Iako svi misle da je fizička aktivnost nakon obroka dobra, istina je ipak drugačija. Trening ometa sistem za varenje koji apsorbuje hranljive materije iz unesene hrane. Preporučuje se samo lagana šetnja.

6. Spavanje

Ležeći položaj nikako nije prirodan, a samim tim ni dobar za probavu, pa sokovi u želucu ne mogu da obave svoj posao. Ova navika može da izazove želudačne tegobe.

(NKP.ba)