PODIJELI

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Univerzitet u Tuzli još uvijek čeka akreditaciju koju dodjeljuje Državna agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta. To čekanje se odužilo na godinu dana, pa su poslanici iz Stranke demokratske akcije na posljednjoj sjednici Skupštine TK aktuelizirali to pitanje, te je zatraženo uključivanje i politike u rješavanje ovog problema. Čak je dovedeno u pitanje ivažavanje diploma Univerziteta.

unc

„To je jedan od razloga zašto nam je potrebna ta akreditacija da znamo koji univerzitet u BiH ima Evropske kriterije“, kazao je Enver Halilović – rektor Univerziteta u Tuzli, prenosi RTV Slon.

Halilović ističe da diplome važe i dalje, ali da će one manje biti vrednovane na univerzitetima u Evropskoj uniji te da će, bez te akreditacije, studenti biti drugačije posmatrani u odnosu na ostale. Rektora zabrinjava i činjenica da će neki lošiji univerziteti u BiH dobiti tu akreditaciju u narednih nekoliko mjeseci, a da tuzlanski nije među njima. Vezano za ovaj problem, kontaktirali smo i ministricu obrazovanja u Vladi TK Nađu Avdibašić-Vukadinović.

„S obzirom da je Univerzitet u Tuzli bio pokusni kunić kada je u pitanju uvođenje Bolonje, a neki su s tim krenuli prošle godine i postigli su za godinu više nego mi za deset. Da nam se isto to ne desi sa akreditacijom“, istakla je Avdibašić-Vukadinović.

Ona je za RTV Slon kazala da će Ministarstvo stati u zaštitu Univerziteta, ali da treba sačekati da drugi fakulteti u državi dobiju te akreditacije te da se vidi način primjene obaveza koje nametne Agencija za visokoškolske ustanove. Rektor Halilović ističe da je akreditiranje univerzietat obaveza svih nas, smatrajući da je to jedan od preduslova ulaska BiH u Evropsku uniju. Ono što je svakako poručeno nakon nekoliko diskusija vezano za akreditacije je da će Vlada pomoći oko njihovog dobijanja, ali da treba sačekati određen period.

(NKP kalesijski.com)

PODIJELI