Da su Izbori za načelnika općine Kalesije danas, Sead Džafić bi imao...

Da su Izbori za načelnika općine Kalesije danas, Sead Džafić bi imao najveću podršku: Najmanje glasova za Halila Jahića, Merimu Požegić-Tosunbegović i Mirsada Selimovića

969
0
SHARE

ANKETA rezultati mart 2016

Od 14. do 20. marta  građani općine Kalesija su imali priliku da na NKP.ba učestvuju u Anketi “Da su Izbori danas, svoj glas za načelnika općine Kalesija bi dao/la za…”
Iako je do lokalnih izbora, odnosno do izbora novog načelnika općine Kalesija, ostalo šest mjeseci, ova anketa je privukla veliku pažnju kalesijske javnosti.

U anketi je učestovalo 2.581 glasača, a najveći broj glasova, 658 (25,49%), je osvojio Sead Džafić (SDA).
Na drugoj poziciji je Zijad Kulanić (SDA) sa 25,06% glasova, dok je treće mjesto Muhamed Osmanović (SDP) sa 20,68% glasova.
Opcija “Niko od ponuđenih” je dobila 15,84 % glasova.
Slijede; Ismet Mešić (SDA), Rasim Omerović (Za bolju Kalesiju), Suad Hasnović (SDA), Mirsad Selimović (BPS), Merima Požegić-Tosunbegović (?) i sa najmanjim brojem glasova Halil Jahić (SDA).

 

Kako smo već pisali u uvodu našeg teksta vezanog za anketu, čini se da u Kalesiji nikada nije spominjan veći broj kandidata za načelnika.
NKP.ba je odlučio ponuditi kandidate koji su se do sada spominjali u javnosti kao mogući kandidati; Sead Džafić, Muhamed Osmanović, Zijad Kulanić, Ismet Mešić, Halil Jahić, Suad Hasanović, Rasim Omerović, Mirsad Selimović i Merima Požegić-Tosunbegović.

Napomena: Riječ je o kandidatima koji se proteklih mjeseci spominju u javnosti, što ne znači da će se svi ponuđeni naći na konačnoj listi, prije svega zbog činjenice da jedna politička partija može imati jednog kandidata, a od ponuđenih u našoj anketi polovina je iz jedne političke opcije.
Namjera svakako nije “podijeliti glasove”, nego ponuditi sve kandidate građanima.
Još jednom naglašavamo, pomenute kandidate smo ponudili bez “stranačkog predznaka”, a u narednom periodu ćemo predstavljati sve kandidate za načelnika, u kojima ćemo pisati i o njihovim političkim strankama, ali i o dosadašnjoj karijeri…

mart 2016 - ANKETA NKP nacelnik opcine kalesija 1

Sead Džafić sa najvećim brojem glasova: Halil Jahić, Merima Požegić-Tosunbegović i Mirsad Selimović ispod “izbornog praga” od 3%

Od samog početka Ankete tri kandidata su se smjenjivala na vrhu; Sead Džafić, Zijad Kulanić i Muhamed Osmanović.
Dva dana prije zatvaranja ankete, Džafić i Kulanić su se izdvojili. Osmanović je ostao na trećoj poziciji, sa ne tako velikim zaostatkom za vodećim dvojcem, ali sa velikom zalihom u odnosu na pratioce.

“Niko od navedenih” je ponuđena opcija kojom su građani mogli izraziti svoje nezadovoljstvo aktuelnom političkom situacijom, ili pak iskazati želju da se na konačnim listama pojave neki novi kandidati. Nažalost, upravo je ova opcija u našoj Anketi napravila i veliku pometnju, pa su neki na sve načine pokušali da obezvrijede našu anketu. Kada su u pitanju pojedini kandidati stanje sa glasovima se mijenalo skoro svakoga sata, a kod opcije “Niko od navedenih” se dešavalo da tokom cijeloga dana ne bude novih glasova, a onda za svega nekoliko minuta broj glasova se poveća za nekoliko stotina.
Ove promjene su se najčešće dešavače u kasnim večenjim i ranim jutarnjim satima, temo zbog neregularnosti istih u nekoliko navrata intervenisali i vraćali stanje glasova na ranije utvrđeno stanje.

Ostali ponuđeni kandidati su dobili daleko manji broj glasova. Ipak, vrijedi pomenuti i Ismeta Mešića, sa 108 glasova.

Rasim Omerović, koji je obnašao funkciju načelnika općine Kalesija punih 10 godina, je dobio samo 68 glasova.

Suad Hasanović, koji trenutno obnaša funkciju savjetnika općinskog načelnika je dobio 66 glasova.
Mirsad Selimović, koji je jednom već bio kandidat za općinskog načelnika, je dobio skromnih 33 glasova.
Merima Požegić-Tosunbegović, jedini ženski kandidat koji se za sada pominje, je dobila 30 glasova.
Na zadnjoj poziciji, sa samo 28 glasova, je Halil Jahić.

Zadnja tri kandidata čak nisu prešla niti “izborni prag” od 3%.

Potencijalna dva kandidata SDA imaju najveću podršku javnosti, ali ne i od stranke? Koliko može Muhamed Osmanović i SDP?

Interesantno je pomneuti da dva potencijalna kandidata SDA, Sead Džafić i Zijad Kulanić, koji su osvojili daleko najveći broj glasova, nemaju podršku kada je u pitanju rukovodstvo ove stranke u Kalesiji. Iako u ovoj stranici najavljuju da će svi kandidati imati podjednak tretman kada počne zvanična unutarstranačka kampanja, informacije sa terena govore sasvim suprotno.
Kada je u pitanju Sead Džafić, koji je čak i potpredsjednik OO SDA Kalesija, vrh stranke sa Halilom Jahićem se već nekoliko puta javno ogradio od njegovih izjava u vezi kandidature za načelnika, a i sama relacija predsjednik – potpredsjednik je daleko od idealne, pa se Džafić i Jahić čak izbjegavaju poizdraviti u javnosti, kao što je to bio slučal na nedavnoj svečanosti otvaranja vodovoda u Dubnici.
Kulanić, koji je, kako smo već pisali, u dva navrata izigran od vrha kalesijske SDA, i ovoga puta, barem za sada, nema njihovu podršku.
Zanimljivo je pomenuti da Džafić i Kulanić pojedinačno imaju više nego duplo glasova od preostala tri kandidata SDA zajedno,

Ismet Mešić je dobio solidan broj glasova, a barem do sada u javnosti se nije pojavila informacija da vrh kalesijske SDA Mešića ne vidi kao budućeg kandidata.
Suad Hasanović, također SDA, je dobio oko 3% glasova učesnika ankete, i također važi za ozbiljnog kandidata kada je u pitanju kandidatura za načelnika ispred ove stranke.

Informacije sa terena govore da je Halil Jahić, predsjednik OO SDA Kalesija, veoma ozbiljan kada je u pitanju njegova kandidatura za načelnika. Ipak, u anketi pojsetilaca NKP.ba, Jahić je dobio najmanje glasova od svih kandidata. Ukupno 28 glasova, što je oko 1% od ukupnog broja glasova na anketi.

Muhamed Osmanović je bio jedini kandidat SDP u anketi, i čini se kao jedini koji je za sada siguran da će biti kandidat za načelnika općine Kalesija na oktobarskim izborima. Na prošlogodišnjim vanrendim izborima za načelnika, Osmanović je bio veoma blizu ove funkcije.
Iako je bio jedini kandidat ove stranke, i prema mnogima “prvi favorit ankete”, Osmanović je završio na “tek” trećoj poziciji.
Ako ćemo gledati kandidate stranaka, SDA-ovi kandidati su dobili blizu 1.000 glasova više u odnosu na kandidata SDP-a, što svakako ne ide u prilog onima koji su tvrdili da Anketa objavljena na ovakav način doprinosi novim podjelama unutar kalesijske SDA.

Rasim Omerović, koji je obnašao funkciju načelnika punih 10 godina, je najavio mogućnost nove kandidature za načelnika, i to ispred Inicijative građana “Za bolju Kalesiju”. Mali broj glasova na anketi je i realan odraz njegovih trenutnih šansi, što svakako ne isključuje mogućnost da se situacija promjeni u narednim mjesecima.

Mirsad Selimović (BPS) je dobio iznenađujuće mali broj glasova. BPS u Kalesiji već nekoliko godina kotira veoma solidno, a Selimović i njegova stranka su se već nekoliko godina, uprkos brojnim izdajama ove stranke od strane pojedinaca koje lansiraju, pokazali kao važan politički faktor.

Merima Požegić-Tosunbegović se proteklih mjeseci spominjala kao kandidat ispred DF-a. Ipak, u ovoj stranci se se nedavno izjasnili da ona nije njihov kandidat, pa mali broj glasova i nije neočekivan. Također, kako je ranije najavljeno, DF će u svim općinama u FBiH najverovatnije imati zajedničkog kandidata sa SDP-om.

.
(NKP.ba)