Digitalna lična karta u Austriji zvanično počinje važiti od 5. decembra

Digitalna lična karta u Austriji zvanično počinje važiti od 5. decembra

204
0
SHARE
  • U skladu s inovacijama u digitalnom dobu, gradske vlasti Beča najavljuju uvođenje nove digitalne identifikacije – ID Austria, koja će od 5. decembra ove godine zamijeniti postojeći potpis putem mobilnog telefona.

Postojeća platforma za identifikaciju koju građani trenutno koriste za pristup brojnim državnim uslugama na internetu, uskoro će biti ugašena jer zemlja gleda u budućnost sa sistemom koji će omogućiti lakši i sigurniji pristup nekoliko državnih usluga.

Nova platforma ID Austria donosi niz prednosti za građane Beča, olakšavajući administrativne procese i pružajući sigurno okruženje za digitalne aktivnosti.

Prilikom prve prijave nakon 5. decembra, digitalni potpis na mobilnom telefonu će se automatski pretvoriti u ID Austria s osnovnim funkcijama, s tim da će postojeći mobilni potpis ostati važeći do isteka 5-godišnjeg razdoblja od aktivacije.

Građani austrijske prijestolnice, ukoliko žele, mogu preći na ID Austria i prije navedenog datuma. Prijelaz je jednostavan i u većini slučajeva ne zahtijeva posjetu institucijama.

Neki od ključnih benefita ove digitalne lične karte uključuju mogućnost promjene prebivališta, traženje izbornih karata i online potpisivanje dokumenata.

Sigurna online identifikacija omogućava korištenje digitalnih usluga i obavljanje poslova na internetu. Digitalne lične karte mogu igrati ključnu ulogu u hitnim situacijama, omogućujući brži pristup ključnim informacijama i uslugama kada je to najpotrebnije.

Zahtjev za ID Austria uključuje navršenih 14 godina života, austrijsko državljanstvo, prebivalište u Beču, važeću ličnu kartu s fotografijom, svježe isprintanu fotografiju te pametni telefon s biometrijskom autentifikacijom (otisak prsta/prepoznavanje lica). Implementacijom ID Austria, Grad Beč strijemi ka modernizaciji i olakšavanju života svojih građana.

S druge strane ovaj korak također izaziva zabrinutost vezanu uz privatnost, sigurnost podataka i potencijalnu zloupotrebu.

Stoga razvoj i implementacija digitalnih identifikacionih sistema često uključuju pažljivo razmatranje tih pitanja i primjenu snažnih sigurnosnih mjera te pravne infrastrukture kako bi se zaštitila privatnost i prava pojedinaca.

 

(nkp.ba)