Dovište Pašin put-Orlić: Izveden prigodan vjerski program i proučena dova

Dovište Pašin put-Orlić: Izveden prigodan vjerski program i proučena dova

458
0
SHARE

U nedjelju, 31.7.2022. godine, na lokalitetu dovišta Pašin put – Orlić proučena je tradicionalna dova.

Manifestacija “Dani povratka 2022” započela je sredinom mjeseca jula kada su u Konjević Polju (Bratunac) održani Omladinski susreti, a u večernjim satima i koncert duhovne muzike u izvedbi Armina Muzaferije i Eldina Huseinbegovića. Nakon centralnog događaja manifestacije nastavljeno je sa organizacijom kulturno-vjerskih programa na prostoru medžlisa Bratunac, Zvornik i Kalesija.

U subotu, 30. jula, dan prije dove na Orliću, u džematu Caparde organizovan je šahovski turnir. U petak, 29. jula, u drugom povratničkom džematu Medžlisa IZ Kalesija, džematu Šeher, izveden je mevludski program povodom Nove hidžretske godine. Manifestacija “Dani povratka 2022” upotpunit će se organizacijom kulturno-vjerskih sadržaja u trećem povratničkom džematu Medžlisa IZ Kalesija, džematu Mahala, kada će u posljednjoj augustovskoj trećini biti izveden vjerski program povodom prvog organizovanog povratka.

U nedjelju, posljednjeg julskog dana 2022. godine, na lokalitetu dovišta Pašin put – Orlić izveden je vjerski program sa početkom u 11.30 sati. Na početku programa prisutnima su se obratili imam džemata Caparde, Mirsad ef. Sakić, predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, Ibrahim Aljić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Muharem ef. Mešanović, kao i gosp. Mujo Tosunbegović, šef kabineta načelnika općine Kalesija.

Prigodno predavanje o dovi održao je izaslanik muftije tuzlanskog, hfz. Asmir ef. Imamović, koji je u svom obraćanju istakao bitnost dove kao vid ibadeta, te čuvanje bošnjačke tradicije okupljanja na dovištima. Na kraju programa Bilal ef. Husić, imam Čaršijske džamije, proučio je i tradiconalnu dovu.

U toku programa proučen je Jasin pred duše šehida, a prisutni su se Fatihom prisjetili i vakifa zemljišta (Rasim Karabegović) na kojem je uspostavljeno dovište. Vjerski program je završen nakon klanjanja podne-namaza.

MIZ Kalesija

(NKP.ba)