Džemat Sarači: Gradnjom imamskog stana vjerski život će se intenzivirati

Džemat Sarači: Gradnjom imamskog stana vjerski život će se intenzivirati

592
0
SHARE

Medžlis Islamske zajednice Kalesija ima 27 džemata, i svaki od tih džemata ima svog lokalnog imama.

Svaki džemat ima svoj džematski odbor koji se brine o islamskom životu u džematu i osigurava uvjete imamu za kvalitetan rad. U pravilu, svaki džemat bi trebalo da ima i izgrađen vakufski (kadrovski) stan koji bi bio u blizini džamije, a sve u cilju realizacije Allahove, džellešanuhu, odredbe u vezi obavljanja beš-vakta u džematu. Namaz je, to svi trebamo da znamo, stub vjere.

Petnaest džemata koji gravitiraju Medžlisu IZ-e Kalesija a imaju već izgrađene imamske stanove su: Caparde, Šeher, Memići, Jajići, Prnjavor, Rainci Donji, Vukovije Gornje, Vukovije Donje, Tojšići, Kikači, Miljanovci, Međaš, Seljublje, Hrasno Gornje i Jelovo Brdo. Primjetno je da je u većini ovih džemata islamski život intenzivniji i da se u njima osjeća islamska pozitiva.

Znajući da je to tako, i džematlije Sarača su krenule u izgradnju imamskog stana. Zahvaljujući vakifima Sakibu i Rusmiru Hasanoviću, koji su velikodušno osigurali plac za gradnju imamskog stana, kao i Mirsadu Aliću i Sakibu Jahiću, sa njihovim porodicama, i mnogim drugim dobročiniteljima, dobar dio stana je uzgor. Za dosadašnje radove na imamskom stanu utrošeno je materijala u vrijednosti od 18.000,00 KM.

Dana, 30. decembra 2016. godine glavni imam, Enver ef. Alić, bio je hatib u džematu Sarači, gdje je, između ostalog, pohvalio i entuzijazam ovih džematlija, izrazivši želju da sa džematlijama iza džume-namaza zijareti započeti objekat. Na samom objektu je potaknuo vjernike da do narednog ramazana usele imama u stan i da mu džematlije hametice, svi odreda, dođu na naselje. Kada se ovaj stan završi u Saračima će biti vjerski život znatno kvalitetniji. Imati hodžu u džematu svaki dan, veliki je išaret da će se uveliko islamski život intenzivirati a džematlije krenuti u nova pregnuća.

(MIZ Kalesija)