PODIJELI

Evropska centralna banka (ECB) predstavila je danas novu novčanicu od 50 eura, koja bi trebalo da zamjeni najčešće falsificiranu banknotu i potvrdi ECB-ovu posvećenost korištenju gotovine.

Nova novčanica, s portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima poboljšane sigurnosne karakteristike i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svjetlu, a bit će puštena u opticaj u aprilu 2017. godine.

Svaka novčanica će imati životni vijek od četiri godine i njena izrada će koštati između šest i deset eurocenti. Korištenje apoena od 50 eura se učetvorostručilo u proteklih 15 godina, pri čemu je trenutno u opticaju više od 8,5 milijardi tih novčanica, što ukazuje na stabilan rast korištenja gotovine u zemljama kao što su Njemačka i Austrija, gdje su mnogi potrošači sumnjivi prema elektronskom načinu plaćanja koje vlasti mogu pratiti.

Prosječan Nijemac će, u bilo kojem trenutku, imati oko 100 eura u novčaniku, a oko 80 posto Nijemaca i Austrijanaca još uvijek obavlja kupovinu plaćanjem u gotovini, prema procjenama njemačke centralne banke.

Taj procenat u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) se kreće ispod 40 posto, a u Švedskoj oko 20 posto.

(NKP.ba)

PODIJELI