Evropska organizacija za zakone o igrama na sreću: Novi zakon u FBiH...

Evropska organizacija za zakone o igrama na sreću: Novi zakon u FBiH uništit će legalno tržište

238
0
SHARE
foto: ilustracija

U pismu koje je predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidiji Bradari uputila Evropska organizacija za zakone o igrama na sreću iz Brisela (EOGL) stoji da bi novi zakon o igrama na sreću, ukoliko bude usvojen, mogao uništiti legalno tržište igara na sreću u Federaciji BiH.

Evropska organizacija za zakone o igrama na sreću (EOGL) je neprofitna organizacija smještena u Briselu koja predstavlja evropske operatere za kockanje i igre na sreću, licencirane i regulirane EU zakonima.

U pismu koje potpisuje direktor Evropske organizacije za zakone o igrama na sreću Nikos Roumnakis stoji da se predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta FBiH obraća u vezi sa javno izraženom namjerom Vlade FBiH da promijeni postojeći Zakon o igrama na sreću i usvoji nerazumni porez na promet od 10 posto i porez na dobitke igrača od 10 posto.

“Kao aktivni članovi evropske industrije igara na sreću, uvjeravamo vas da je kamen temeljac održivog i dobro reguliranog tržišta harmoničan balans između transparentnih procesa licenciranja i razuman porezni režim. Ako su naša prošla iskustva dobar indikator, mogu reći, bez ikakve rezerve, da će uvođenje poreza na promet od 10 posto potkopati i oštetiti industriju igara na sreću u Federaciji Bosne i Hercegovine”, piše u pismu.

Ističe se da ne postoji sličan porezni režim u bilo kojoj drugoj zemlji u Evropskoj uniji te da je posljednja zemlja koja je napustila ovu praksu bila Italija.

“Razlog je očigledan. Prema mišljenju profesora Marca Pilanzija s Univerziteta u Milanu, najgori mogući scenarij je demonstriran kroz brojke italijanskog regulatora AAMS od septembra 2012. godine, kada je neto povrat italijanskih licenciranih sportskih kladioničarskih operatera bio negativan: -1 milion eura, ali ovi operateri su ipak morali platiti ukupno 2,7 miliona eura poreza za taj mjesec”, navode iz EOGL-a.

Dodaju da ovakav model oporezivanja nije ekonomski priuštiv za operatere te da je margina profita u ovom biznisu maksimalno na 10 posto prodaje i da ponekad čak može biti i negativna.

“Ukoliko uvedete porez na promet od 10 posto, to operaterima ne ostavlja ništa čime bi mogli pokriti sve druge troškove (bruto plate, stanarine za urede i prodavnice, održavanje licence, lokalni porezi, poslovne usluge, režije poput struje, vode, interneta i tako dalje). Legalni operateri će biti prisiljeni da povećaju cijene (u usporedbi s onima koje nude ilegalni operateri) mušterijama kako bi pokrili gubitke i za posljedicu će izgubiti veliki procenat od prodaje. To će rezultirati nezanemarivim brojem legalnih operatera koji će napustiti tržište, posebno oni koji su već operirali na tankim marginama. Na kraju će nekoliko hiljada poslova u industriji igara na sreću biti izgubljeno i vlada će imati manje poreza”, upozoravaju iz EOGL-a.

Kako kažu, igrači su veoma osjetljivi na cijene i sofisticirani su korisnici tehnologije. Mnogo faktora odlučuje o privlačnosti operatera, ali neto omjer isplate bi mogao biti najvažniji.

“Posljedično, namjeravani amandmani na zakon će staviti pritisak na igrače da prestanu da se klade u legalnim kompanijama i da potraže atraktivnije mogućnosti s online operaterima van Federacije Bosne i Hercegovine. Ili čak gore, igrači bi se mogli uključiti na ilegalno crno tržište operatera u FBiH. Studije pokazuju da će legalni operateri izgubiti 30 posto mušterija u prvih šest mjeseci, u prvih 12 mjeseci legalni operateri će izgubiti 65 posto prometa. Zbog toga EOGL preporučuje da se o planovima uvođenja novih poreza na aktivnosti na sreću razmisli još jednom”, stoji u pismu.

Dalje navode da ako se legalni operateri povuku s tržišta zbog velikih poreza, onda će se procenat ilegalnih operatera povećati. U konačnici će ukupnih oporezivih prihoda za vladu biti manje i ilegalni operateri će dominirati tržištem.

“Uopćeno, regulatori vjeruju da će stroga primjena obeshrabriti ilegalne operatere u ulasku na tržište. Međutim, nije održivo ulagati toliko truda u primjenu. Primjena je veoma skupa”, ističu iz EOGL-a.

Dodaju da će izbjegavanje dodatnih poreza na igre na sreću imati dobrobit za cijelu industriju u reguliranom tržištu, što podrazumijeva operatere, mušterije i vladu.

“Nudi održiv poslovni model operaterima i može minimizirati rizik da operateri van reguliranog tržišta uđu i popune prazninu u tržištu bez plaćanja ikakvih poreza. Štiti mušterije kreiranjem veoma kompetitivnog legalnog tržišta za igre na sreću koji mušterijama nudi najbolje cijene i sigurne načine da prikupe dobitke. Pomaže vladi da kreira sigurno okruženje za igrače i prikupi poreze koje može koristiti za politike javnog dobra”, stoji u pismu.

Zbog svih već navedenih razloga EOGL misli da namjera uvođenja novih poreza na aktivnosti igara na sreću ne može biti u najboljem interesu onih koji imaju ulog u tržištu igara na sreću u FBiH.

“Koliko znamo, nisu postojale javne konsultacije o ovoj poreznoj reformi. Želio bih iskoristiti ovu priliku da vas pozitivno navedem da napravite jednu čim prije. Što prije identificirate negativne utjecaje predloženih amandmana, to će biti bolje za tržište i igrače”, napisali su iz EOGL-a.

Pored toga, traže da vlasti u FBiH reevaluiraju efektivnost novog taksenog režima s namjerom poništavanja predloženih amandmana da bi se izbjegle nepovratne štete industriji igara na sreću u Federaciji BiH.

“Kao EOGL stavljamo se na raspolaganje i tu smo da vam pomognemo na svaki mogući način. Uključujući, ali ne ograničavajući se na pružanje informacija o uspješnim i održivim taksenim režimima u drugim EU zakonodavstvima, predlaganje najboljih praksi na EU tržištu igara na sreću i detaljno pojašnjavanje industrije igara na sreću”, zaključuje se u pismu.

(NKP.ba)