PODIJELI

Duboko smo zagazili u 21. stoljeće i kada pomislimo da ne bismo trebali svjedočiti bilo kojoj vrsti segregacije u 2019. godini , shvatimo da i nismo baš civilizirani koliko se ubjeđujemo u to.

Naime, na redovnoj autobuskoj liniji Tuzla – Sarajevo migranti koji su ušli u autobus navodno su dobili “instrukciju” od vozača autobusa da “bijeli ljudi sjedaju naprijed ostali nazad”. Također, jedna od “naredbi” je glasila i da “ko ne stane u pola autobusa ostaje na stanici bez obzira što ima kartu”.

Čitava situacija opisana je na Twitteru, a tvit je, između ostalih, prenio i trebinjski imam Sadmir Mustafić.

– Strašno! Mi smo rasisti, šovinisti, umišljenici i propalice! Molim Boga da nas opameti!, napisao je Mustafić.

Još nije poznato koja je kompanija u pitanju. Šofer je, nezvanično, postupio tako pod pritiskom drugih putnika, koji migrante “nisu htjeli do sebe”.

Ovaj ispad ne može da nas ne podsjeti na davnu 1955. godinu kada je gospođa Rosa Parks, Afroamerikanka i šnajderica, u glavnoj trgovačkoj četvrti ušla u autobus u Montgomeryju. Umorna od stalnog trčkaranja okolo i stajanja, sjela je na prvo mjsto u “odjeljku za crnce” koji se nalazio odmah nakon “odjeljka za bijelce”. Tek što je sjela, vozač autobusa joj je zapovijedio da zajedno sa još tri Afroamerikanca krene prama drugom kraju autobusa i da se vozi stojeći kako bi napravila mjesto bijelim putnicima i da se vozi stojeći kako bi “napravila mjesto bijelim putnicima”. Ostali putnici su se odazvali naredbi, ali ne i gpospođa Parks. Rezultat je bio njeno hapšenje.

Hapšenje Rose Parks prije skoro 65 godina je rezultiralo protestima koji su se proširili na cijeli grad, a nju je svojevremeno američki Kongres proglasio majkom modernog Pokreta za ljudska prava. Mi se i dalje pitamo kako se boriti protiv društva punog predrasuda.

Kako što je napisano u jednom komentaru – teško ćemo mi ovakvim odnosom stići bilo gdje – išli “autobusom, kolima, brodom, avionom…”

(Oslobođenje.ba/ NKP.ba)

PODIJELI