FOTO/ Mali klik za čovjeka: Krenite u šetnju Marsom pomoću interaktivne panorame

FOTO/ Mali klik za čovjeka: Krenite u šetnju Marsom pomoću interaktivne panorame

166
0
SHARE

Da li ste se ikad pitali kako bi izgledala šetnja Marsom? Zahvaljujući fotografu Andrewu Bodrovu, koji je napravio interaktivnu sliku Marsa, to je sada moguće.

PANORAMA MARSA

Bodrov je ovaj projekat pravio dvije nedjelje, uz pomoć dvije kamere sa Curiosityja, vozila koje je NASA poslala da ispituje Mars.

Naime, Bodrov je iskoristio 407 fotografija koje su snimljene na pomenutoj planeti, te ih je ukomponovao u interaktivnu fotografiju koju možete okretati za 360 stepeni.
— Pogledajte kako to izgleda OVDJE

– Kamera ima samo dva megapiksela, što po današnjim mjerilima i nije mnogo. Naravno, prebacivanje ovih elektronskih komponenti od Zemlje do Marsa nije lako, a da bi preživjele radijaciju i druge opasnosti morali su da koriste kamere koji nisu baš s polica prodavnica – kaže Bodrov.

– Ovaj projekat služi da bi se ljudima približila slika našeg kosmosa, ali i da bi se radila istraživanja – kažu u NANA-i.

Rover “Curiosity”, koji vrši istraživanja na Marsu, vraća se u normalu poslije kompjuterskog problema zbog koga su njegove aktivnosti bile ograničene, saopštila je NASA.

Američka svemirska agencija je rekla da je rover veličine prosječnog automobila proteklog vikenda izašao iz “bezbjednog načina rada” u kome su obustavljene sve istraživačke aktivnosti, ali se ne gubi kontakt sa Zemljom.

“Curiosity” se sada sprema za nastavak naučnih eksperimenata -možda sljedeće nedjelje.

Inženjeri još ne znaju šta je izazvalo tehnički problem sa memorijom “Curiosityja”, navodi AP.

U trenutku nastanka problema rover se nalazio usred analiziranja manje količine izmrvljene stijene poslije prvog bušenja tla na Marsu.

“Curiosity” radi polako od kada je prošle godine sletio na jedan stari krater blizu ekvatora na Marsu. Naučnici i dalje planiraju da narede roveru da ode do planine koja se nalazi u središtu kratera. To putovanje bi trebalo da traje najmanje devet mjeseci.

 

(NKP kalesijski.com)