Foto&Video/ Džemat Šeher po sedmi put organizovao zajednički iftar: Pobjeda povratnika Bošnjaka!

Foto&Video/ Džemat Šeher po sedmi put organizovao zajednički iftar: Pobjeda povratnika Bošnjaka!

987
0
SHARE

U nedjelju, 17. noći mjeseca ramazana (11.06.2017.) na poligonu kod Doma kulture u Šeheru je održan tradicionalni, sedmi po redu, zajednički iftar za mještane; Šehera, Lika, Cakora, Sajtovića, Drvenica, Borogova, koji pripadaju džematu Šeher.
Pored Šeheraca i mještana okolnih naselja, na iftaru koji se tradicionalno organizuje za Lejletu-l-bedr, i ove godine su bili gosti iz Zenica, članovi Asocijacije “Mostovi prijateljstva BiH” iz Zenice, koji su dugogodišnji prijatelji Šeheraca.
Iftaru je prisustovao i veliki broj gostiju iz Kalesije.

Organizatori ovoga iftara su upravo džematlije Šehera, na čelu sa imamom Rijad ef. Sakić, i BZK Preporod Osmaci.
Jedan od začetnika ideje organizovanja zajedničkog iftara još prije nekoliko godina bio je Edin Ramić, Šeherac koji je aktuelni ministar za raseljene i izbjegle osobe u Vladi FBiH, koji je pomogao i organizaciju ovoga iftara.
U organizaciju iftara je bio uključen i veliki broj omadlinaca iz Šehera, koji su se itekako potrudili da svi gosti budu veoma zadovoljni.

Nakon iftara, pod vedrim nebom je obavljen i akšam namaz u džematu, a nakon toga i nastavljena druženje, koje je trajalo i nakon teravih namaza.

TAKO SU POVRATNICI U ŠEHER I OKOLNA NASELJA, KOJA SU DO AGRESIJE NA BIH PRIPADALA OPĆINI KALESIJA, A DANAS OPĆINI OSMACI, U NOĆI U KOJOJ SE MUSLIMANI ŠIROM SVIJETA SJEĆAJU NAJVAŽNIJE POBJEDE U POVIJESTI ISLAMA, POBJEDA NA BEDRU, VEĆ SEDMU GODINU NA IFTARSKOM OKUPLJANJU SIMBOLIČNO OBILJEŽILI SVOJU POBJEDU, ODNOSNO POVRATAK NA SVOJA OGNJIŠTA, U MJESTO IZ KOJEG SU PROGNANI U AGRESIJI NA BIH 1992. GODINE.

ŠEHER JE JEDNO OD NAJSTARIJIH NASELJA NA PODRUČJU GORNJE SPREČE, PRVA DŽAMIJA JE OVDJE SAGRAĐENA JOŠ U 16. VIJEKU, TAKO DA NIJE IZNENAĐENJE ŠTO SADAŠNJI MJEŠTANI ŠEHERA PREDNJAČE U ČUVANJU I RAZVIJANJU BOŠNJAČKE TRADICIJE KROZ ODRŽAVANJE OVAKVIH MANIFESTACIJA.

(NKP.ba)