Foto&Video/ Kalesija i BiH nisu zaboravili Ernu Sinanović: Bila je veliki sportista,...

Foto&Video/ Kalesija i BiH nisu zaboravili Ernu Sinanović: Bila je veliki sportista, ali nikada ne smijemo zaboraviti da je bila i veliki čovjek!

1431
0
SHARE
  • U Kalesiji je u subotu (05.01.2019.) održan I Memorijalni turnir “Erna Sinanović”.
    Kalesijci su priredili veoma sadržajan iemotivan dan u čast Erne Sinanović, velikog sportiste i još većeg čovjeka, LJUDINE kako bismo mi to najbolje rekli.


U prepunoj sali BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija je prikazan film ERNA.
filmu su Ernin otac, prijatelji, saigračice, treneri govorili o njoj. Podijelili su svoje uspomene koje su tokom godina sa njom stvarali.

Erna je kao djevojčica počela igrati odbojku, a kasnije je nije samo igrala, živjela ju je. Svaku utakmicu igrala je srcem a to su pokazivali rezultati. Ona je igrala za pobjedu ekipe, igrala je za ekipu, igrala je timski. U filmu njen otac Sulejman Sinanović Suljo kaže da kada bi vidio da su joj ocjene u školi slabije kazao bi joj da više nema treninga a ona bi se požalila majci rečenicom “Nek mi sve ostalo zabrani samo odbojku nek ne zabranjuje”. Ta rečenica je dokaz šta je Erni značila odbojka.
Sa sigurnošću možemo kazati da je Erna doprinijela razvoju ženske odbojke u Kalesiji. Doprinijela je uspjesima kluba u Gradačcu, dala je svoj doprinos u utakmicama reprezentacije. I nakon što je okončala svoju uspješnu karijeru, nije odustala od odbojke. Pomagala je u radu ŽOK “Bosna” Kalesija. Bila je potpora i vjetar u leđa mladim igračicama. Znala je šta reći kako bi ih motivisala da daju svoj maksimum.

Nakon filma u sali kalesijskog BKC-a nije bilo aplauza. Bio je muk. Bilo je suza. Iskrenih suza.

Veliki broj osoba je nakon projekcije filma obišao mezar Erne Sinanović, u njenim rodnim Miljanovcima.
Tišina, na trenutke prekinuta jecajima i uzdasima, dovoljno je govorila.
Na mezar je položeno 36 ruža, koliko je godina imala Erne u trenutku kada je preseila na Bolji svijet.

Potom su se vratili u salu MSŠ Kalesija gdje su njene saigračice odigrale utakmice u njenu čast. Na turniru su nastupile ekipe ŽOK “Bosna” Kalesija, ŽOK “Kula” Gradačac, U21 reprezentacija BiH, a na teren su ponovo u dresovima izašle Ernine saigračice i prijateljice iz ŽOK “Polo” Kalesija.

Uprava ŽOK “Bosna” Kalesija i POLO dogovorili da se iz “upotrebe” u budućnosti povuče dres sa brojem JEDAN (1). Jer broj jedan, bila je i uvijek će biti, ERNA SINANOVIĆ. U dresovima BOSNA i POLO sa Erninim brojem su bili Muhamed i Amina Sinanović, sin i kćerka Erninog brata.
A ti dresovi krasit će zidove sale MSŠ Kalesija, a nadamo se i dvorane u Kalesiji kada bude u funkciji.

Na turniru su prisustvovali i predstavnici Odbojkaškog saveza BiH, što potvrđuje činjenicu da je Erna ostavila trag ne samo u Kalesiji i Gradačcu nego u cjelokupnoj bh.odbojci.

I na turniru je bilo suza, i neka je jer kako reče Sulejman Suljo Sinanović a svi ostali potvrdiše imamo za kim plakati. Bome imamo, Erna je prema mišljenju mnogih, najbolja sportašica koju je Kalesija ikad imala.

I na kraju moram kazati BRAVO KALESIJO. Vratila si vjeru u ljude. Dokazala si da trud nije uzaludan. Erna je dala svoj maksimum za razvoj odbojke u Kalesiji i zaslužila je da je se sjećamo. Hvala vam Kalesijci što ste danas, na dan kada je ukopana, dokazali da je se itekako sjećamo. Dokazali smo da živi u srcima svih nas i nećemo je iznevjeriti. Igrat ćemo odbojku za nju. A organizatori kažu da se nadaju da će turnir preći u tradiciju.

Erna, hvala ti za svaki poen.

  • OK KULA Gradačac pobjednik prvog Memorijala, Emini Huremović najdraži pehar – za igračicu koja igrom, borbenošću i zalaganjem podsjeća na Ernu

I memorijalni turnir ERNA SINANOVIĆ je imao i takmičarski karakter, koji je, za prvi put, bio najmanje bitan, ali već naredni Memorijal se mogu očekivati prave takmičarske utakmice.

U polufinalnim utakmicama su se sastale ekipe ŽOK POLO – ŽOK BOSNA i OK KULA – U-21 reprezentativna selekcija BiH.
Veoma emotivan je bio izlazak na parket odbojkašica Pola i Bosne, koje su tokom karijere nastupale sa Ernom. Za ekipo POLO su nastupile odbojkašice koje su prije 15-tak godina, zajedno sa Ernom u ekipi, dominirale bh ženskom odbojkom. Za Bosnu su nastupile nešto mlađe odbojkašice, koje su na parketu sa Ernom bile pred kraj njene karijere.
U veoma zanimljivoj utakmici pobijedila je ekipa Bosne, ali su svi prisutni bili oduševljeni što su nakon dugo vremena imali priliku gledati odbojkašice koje su Kalesiji donijele status “grada odbojke”.
U drugoj polufinalnoj utakmici viđena je prava takmičarska odbojka, a pobijedila je uigranija ekipa Kule iz Gradačca.

U finalnom duelu između ŽOK Bosna i OK Kula je viđena odlična odbojka, a slavila je ekipa Kule, koja je na taj način postala pobjednik prvog Memorijala.
Sve ekipe su dobile pehare, a pobjednčka ekipa je dobila i prelazni pehar, koji će na narednom Memorijalu imati priliku da odbrani.

Porodica Sinanović je obezbijedila i pehar za igračicu koja na turniru svojom igrom, borbenošću i ponašanjem podsjeća na Ernu.
Ovaj pehar, sigurno i najdraži, pripao je Emini Huremović, koja jebila saigračica Erne u dresu kalesijske Bosne.

– Pogledajte kompletan film ERNA


(NKP.ba)