PODIJELI

U petak (21.jula 2019.) u Kalesiji Gornjoj je održan protestni skup građana nakon usvojene Odluke Općinskog vijeća Kalesija na 24.redovnoj sjednici, održanoj 07.06.2019., o utvrđivanju lokacija za selekciju i pretovar krutog otpada na lokaciji koja gravitira na području mjesne zajednice Kalesija Gornja.
Također, na “dnevnom redu” protestnog skupa se našlo i pitanje odlaganja animalnog otpada na stočno groblje, koje je izgrađeno mnogo ranije, ali je umjesto stočnog groblja postalo deponija gdje se dovlači animalni otpad i iz drugih općina, i gdje se isti odlaže bez ikavig reda.

Akivnosti oko “zbora građana” je pokrenuo vijećnik u OV Kalesija, Mujo Mujkić, koji je žestoko protestovao na samoj sjednici na ovu tačku dnevnog reda.
On je naglasio da se jednom ova tačka povlačila sa dnevnog reda sjednice OV, ali da je ponovo uvrštena na zadnjoj sjednici, uz usvojeni ‘Zaključak’ da se ispita opravdanost lokacije. Mujkić je podcrtao da komunalno preduzeće “Komuanac” dd ima veliki dug prema regionalnoj deponiji “Crni vrh”, te da aktuelna vlast razmišlja o alterbativi. Mujkić ističe da je ovo plan da to bude “pretovarna stanica i selektiranje otpada” samo kako bi dobili zeleno svijetlo, ali da će uslijed gomilanja duga Komunalca prema regionalnoj deponiji prerasti u deponiju sa koje se smeće neće niti odvoziti.

Na okupljanju građana je došao i predsjednik MZ Kalesija Gornja, Muhamed Osmanović, koji je konstatovao da se okuplanje može nazvati “protest nezadovoljnih građana” ili nekako drugačij, ali ne i “zbor građana, jer isti može sazvati samo predsjednik MZ, i da je uslov da bude uspješan da bude prisutno najmanje 10% od građana iz ive MZ, što je oko 170 osoba.

Na to su ošto reagovali neki od mještana, pa je bilo komentara da jedan prisutni iz kuće predstavlja cijelo domaćinstvo, ali ako treba da se okupi više stotina mjštana da to neće biti nikakav problem. Također, na skupu je bilo i članova Lovačkih društava koji su rekli da se 800 lovaca protivi jednoj ovakvoj odluci, kako zbog činjenice da se sporna lokacija nalazi u blizini jednog njihovog objekta, tako i zbog zdratvenih razloga i zaštite ljudi i životinja.

I mještani i lovci su najavili da će najaviti posjetu  načelniku, kada on bude na svom radnom mjestu, te da kažu svoj stav o cijeloj priči. Mujkić je okupljene napomenuo da je prije sjednice OV tražio da se održi sastanak Vijeća MZ Kalesija Gornja, kako bi na OV došao sa stavom MZ, aki da do toga nije došlo. Također, Mujkić je skrenuo pažnju na brojne nepravilnosti i netransparentnost u radu MZ, koja ne održava sastanke niti ikome polaže račune.

 

Mnogi od mještana su kazali da će, ukoliko bude potrebno, svojim tijelima zabraniti dovoz smeća u njihovu MZ, ali i da su spremni smeće odvući u avlije onih koji izglasaju jednu takvu odluku.

Na okupljanju građana je bilo mnogo zanimljivih diskusija, a Mujkić, koji je na neki način “vodio” skup, je dozvolio svima da kažu šta misle.
Bilo je i nekoliko građana iz susjendih mjesnih zajednica koji su najavili da bi sličan protestni skup organizirali i u svojoj MZ, te da i oni ne žele deponiju blizu svojih domova i imanja.

Kako je rečeno; smrad, zaraza, štakori i ostalo štetočine neće imati prepreku, bez obzira da li se “pretovarna stanica” ogradila i uradila “prema evropskim standardima”, jer su građani Kalesije nebrojeno puta izigrani sa tom pričom, te da trpe posljedice.

Također je usvojen zaključak da se preispita način rada “stočnog groblja”, kojim treba upravljati lokalna Veterinarska stanica, ali da se tu nekontrolisano dovozi otpad iz drugih općina, uz konkretne optužbe da se to radi uz “blagoslov” načelnika, te da njegovi poslovni partneri, prije svih “Bingo”, dovoze animalninotpad na područje općine Kalesija.

—- Veći dio “zbora građana” (okupljanja nezadovoljnih građana – kako je to rekao predsjendik MZ Kalesija Gornja) smo snimali UŽIVO na Facebook stranici Nezavisni Kalesijki Portal (NKP.ba)
Bilo je izuzetno zanimljivih diskusija, a kompletan snimak možete pogledati u nastavku …

(NKP.ba)

PODIJELI