Foto&Video/ U Kalesiji Mirna šetnja ZA NIZAMU I SVE ŽRTVE NASILJA:...

Foto&Video/ U Kalesiji Mirna šetnja ZA NIZAMU I SVE ŽRTVE NASILJA: Ne veliki broj građana ali poslata jaka poruka

835
0
SHARE

Kako smo ranije najavili na NKP – udruženje ‘Snaga nezavisne žene’ je za danaa (subota – 19.08.2023) sa početkom u 12h u centru Kalesije (plato ispred BKC-a) najavilo protestnu šetnju povodom brutalnog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu.

  • Podsjećamo, 11.08.2023 u malom BH geadu, Gradačac, dogodio je događaj kakav se ne pamti u historiji BiH. Nermin Sulejmanović na najsvirepiji način, potpuno hladnokrvno, ubio je tri osobe, isto toliko ih je ranio, da bi na kraju izvršio samoubistvo.

—- Proteklih dana u nekoliko BH gradova su održane mirne šetnje u kojima se skrenula pažnja na problem nasilja nad ženama ali i generalno nasilja u društvu.

U Kalesiji se danas okupilo oko stotinjak građanki i građana. 

Broj sigurno nije veliki, i svakako je za analize (svake vrste) zašto ovakve stvari ne podržimo na konkretan način – prisustvom. Svakako da nije kritika prema pojedincima, jer svako može imati opravdanje za neprisustvo, ali kao kolektivu, građanima koji stalno pozivamo na pravdu i na (svoja) prava, ispit nismo u potpunosti položili.

Ipak, sve promjene su počinjale od manje skupine, pa tako i ovakav skup treba da ima takvu poruku.

 

Među prisutnim su bile i dvije influenserke iz Kalesije, Ilda Humić i Sabrina Tubić, koje putem društvenih mreža često upozoravaju upravo na ovakve stvari i pokušavaju djelovati na mlade osobe u pozitivnom pravcu, porodičnim i moralnim vrijednostima.

“Možda je mali broj nas koji smo se okupili, ali i ovo je bolje nego da nismo nikako se okupili i ostali svojim kućama. Naše je da upozoravamo na stanje i pozivamo na bolje. Hvala svima koji su svoje vrijeme planirali i prilagodili ovom okupljanju, i naše aktivnosti se ne smiju završiti sa ovim skupom” – rekla je u kratkom obraćanju nakon završetka mirne šetnje Hasmira Malić, organizatorica okupljanja.

Mirna šetnja je, simbolično, završila ispred Policijske stanice Kalesija. Ne kao poruka PS Kalesija, nego kao poruka sistemu u BiH.

  • —- Na FB stranici NKP (Nezavisni Kalesijski Portal) pogledajte više FOTO i VIDEO zapisa

(NKP.ba)