PODIJELI

Šesnaestogodišnja aktivistica Amila Alikadić iz Kalesije nakon obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku vratila se u našu zemlju i otkrila detalje svog govora.

  • AMILA ALIKADIĆ je iz Kalesije. Učenica je Elektrotehničke škole u Tuzli, a bila je učenica OŠ Kalesija, gdje je proglašena za učenicu generacije. Osim u nastavnik aktivnostima bila je angažovana i brojnim vannastavnim aktivnostima, kao i u nevladinim organizacijama.
    Amila je kćerka Zuhdije Alikadić, uposlenika Općine Kalesija. Majka Adisa je preminula prije godinu dana, bila je nastavnica u OŠ Kalesija.

“Izuzetna je čast obratiti se na tako visokom nivou za osobu koja ima samo 16 godina”, poručila je Alikadić danas u prostorijama organizacije World Vision.

Izjavila je da je glavna tema njenog govora bilo obrazovanje u našoj državi. 

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

“Mladi u BiH žele da imaju više neformalnog obrazovanja i da u školama uče na razvijanju kritičkog mišljenja, jer im je to potrebno za uspjeh u životu i ostvarivanje snova”, rekla je Amila.

Govorila je i o međuvršnjačkom nasilju, pogotovo jer mladi i djeca ne razmišljaju da svojim govorom mogu nekoga povrijediti, već to smatraju bezazlenom pričom.

Izjavila je i da smatra kako je zanemarivanje djece posljedica rata, beznađa i oporavka.

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Amila je poručila i da su se mladi aktivirali kako bi mijenjali situaciju u BiH.

“Odlučili su da se pokrenu i da mogu biti transparentni i odgovorni partneri nevladinog sektora i državnih organa u rješavanju problema koji ih se tiču. Pokrenuli smo pokret ‘Vrijedni pažnje’, umrežavamo omladinska udruženja iz mnogih dijelova naše države i zajedno se borimo za svoja prava, da nas odrasli i donosioci odluka čuju i uključe u donošenje odluka koje nas se tiču”, kazala je Alikadić.

Predstavnicima medija se kratko obratila i Dragana Bulić, službenica za zagovaranje i partnerstva WV BiH, kao i Larisa Klepac, direktorica programa WV BiH.

(Klix/ NKP.ba)

PODIJELI