Herojski Nezuk kod Sapne: Sinovi komandanata iz Srebrenice ponijeli zastave 28. divizije...

Herojski Nezuk kod Sapne: Sinovi komandanata iz Srebrenice ponijeli zastave 28. divizije (FOTO)

1077
0
SHARE

U herojskom naselju Nezuk kod Sapne večeras je uz prisustvo nekoliko hiljada građana upriličeno okupljanje preživjelih pripadnika 28. divizije, koja je tokom agresije na našu zemlju djelovala na području Podrinja i Srebrenice.

Radi se o vojnicima koji su tokom agresije branili Srebrenicu i koji su tokom jula 1995. godine predvodili kolonu Podrinjaca koji su šumama pokušavali da dođu do slobodne teritorije.

U Nezuku su predstavljene brigade iz sastava ove divizije, a zastave su ponijeli sinovi i braća bivših komandanata koji su odlikovani priznanjem Zlatni ljiljan.

Tokom skupa u Nezuku, kojim je počelo obilježavanje 21. godišnjice genocida, prisutnima su se obratili brojni gosti. Najviše pažnje izazvalo je obraćanje Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja Srebreničke majke i Nasera Orića, komandanta 28. divizije.
mars mira 2016 nezuk naser oric

-Moramo se boriti da se ne zaboravi jer zaborav je naš najveći neprijatelj. Imamo danas one koji negiraju genocid i koji negiraju da smo imali svoju djecu. Protiv ovoga se moramo boriti. Moramo učiti djecu da ne zaboravljaju. Jer, sve ovo govorim zbog djece, a ne zbog nas – poručila je u emotivnom obraćanju Hatidža Mehmedović.

Orić je pozvao sve Srebreničane da se registruju i da glasaju na lokalnim izborima u Srebrenici, kako se ne bi dozvolilo da oni koji negiraju genocid pobijede na izborima u Srebrenici.

-Molim vas, pokazali smo 1992. godine svoje jedinstvo, pokažimo to i sada. Pokažimo zbog onih mezara koji su u Potočarima. Svi tamo imamo svoj nišan, svi imamo svoj bol – kazao je Orić.

U Nezuku su se obratili i Šemsudin Muminović, komandant 206. viteške brigade, Fahrudin Skopljak, ministar za broačka pitanja TK, Salko Bukvarević, federalni ministar za broačka pitanja, Ismet Omerović, načelnik Sapne, Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice, Dževad Mahmutović, savjetnik Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva…

Inače, iz Nezuka sutra kreće 12. po redu Marš mira.

(Faktor/ NKP.ba(