Ibrahim Smajić iz Seljublja (Kalesija) najmoćniji Bosanac u Švicarskoj: Vlastitim kapitalom otvara...

Ibrahim Smajić iz Seljublja (Kalesija) najmoćniji Bosanac u Švicarskoj: Vlastitim kapitalom otvara jedan od najkvalitetnijih SE centara na Balkanu

30294
0
SHARE

Skoro pa smo i navikli da Bosna i Hercegovina puni crne statistike na svim bitnim životnim poljima, pa tako i u oblasti ekonomije. Sa druge strane, većina onih koji odu iz BiH i karijeru izgrade negdje na zapadu, svoj kapital ne ulažu u domovinu. Kao da se stide porijekla, ili… kao da ne vjeruju u sebe kada treba pokazati – mogu li uspjeti i u BiH.

Sve navedeno nosi negativne posljedice  po našu ekonomiju, ali i na mentalni sklop prosječnog čovjeka kojem mediji (kao orkestrirano) svakodnevno serviraju negativne informacije, potičući tako želju za odlaskom i napuštanjem domovine. Rezultat toga je vidan, a karakteriše ga stanje kolektivne depresije i osjećaja besperspektivnosti.

Jedna svjetlija slika

Priča koju donosimo daje jednu drugačiju sliku, jedan drugačiji osjećaj… osjećaj i poticaj – da se u Bosnu i Hercegovinu i može i isplati ulagati.

Pravi primjer za to je Ibrahim Smajić, rođeni Bosanac, porijeklom iz Seljublja (općina Kalesija). Otac četvoro djece, mlad poslovan čovjek i sportista. I uz to patriota bez kompleksa.

Ibrahim je jako mlad otišao na Zapad i u kratkom vremenu ostvario zavidnu karijeru, postavši sa svojih 30-ak godina najmoćniji Bosanac u Švicarskoj. Osim što je vlasnik dvije multimilionske nekretnine u Cirihu i suvlasnik Security firme SGS Swiss Global Security, Ibrahim je i šef obezbjeđenja najbogatije jevrejske porodice u Evropi, što dodatno ilustruje da Ibrahim nije samo bogat i moćan, nego i čovjek kojem se itekako vjeruje.

Stečenim iskustvom i nemalim dijelom svog kapitala Ibrahim Smajić je odlučio ‘pogurati’ i u Bosni. Naime, Ibrahim svojim kapitalom otvara zasigurno jedan od najkvalitetnijih sportsko-edukativno rekreativnih centara na Balkanu – City Gym Sarajevo.

Smjela i kvalitetna Smajićeva ideja se već realizuje na 4. spratu SCC Sarajevo, na više od 1.000 metara kvadratnih, gdje budući korisnici pored vrhunski opremljene teretane i sale za različite potrebe grupnog i individualnog treninga, imaju na raspolaganju i relaksacijsku zonu sa više vrsta masaže. Posebno je zanimljivo što Ibrahimova zamisao u navedeni projekat uključuje i Kryo-Saunu, koja je i sa sportskog ali naročito sa zdravstvenog aspekta deficitarna u BiH, pa dakle i jako potrebna.

Perspektiva kakvu želimo

Jako bitna činjenica je i da Smajićev projekat City Gym zapošljava isključivo domaći bh. kadar, što sve zajedno garantuje da realizacija Smajićeve ideje ide u prilog domaće ekonomije.

Ibrahim Smajić, najmoćniji Bosanac u Švicarskoj, ovim svojim projektom koji se realizuje u BiH šalje jaku poruku, i onima u dijaspori i onima koji ostaju u BiH – Bosna i Hercegovina i treba i zaslužuje šansu za kapitalna ulaganja. Ibrahim dokazuje i da se sve navedeno itekako može, ako se iskreno želi!

Sumarum, lični i poslovni rezultati našeg Bosanca Ibrahima Smajića ulijevaju povjerenje i daju perspektivu kakva nam treba i kakvu želimo – a to je ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. Zato bi smo u dogledno vrijeme jako voljeli vidjeti ljude poput Ibrahima i u bh. politici.

(NKP.ba)