Ima li spasa za OK Bosna Kalesija: U ponedjeljak sudbonosna Skupština kluba...

Ima li spasa za OK Bosna Kalesija: U ponedjeljak sudbonosna Skupština kluba koji je prvi predstavljao BiH na evropskoj sceni

200
0
SHARE
Hoćemo li se ponovo radovati sa OK Bosna Kalesija!?
2013. godine OK Bosna Kalesija igrao finale Kupa BiH
2013. godine OK Bosna Kalesija igrao finale Kupa BiH

Kalesija je do prije nekoliko godina važila za grad odbojke.
OK Bosna Kalesija je prvi sportski kolektiv iz BiH koji je predstavljao ovu državu na evropskoj sceni nakon samostalnosti, odnosno nakon završetka agresije na BiH 90-tih godina.
Već duži niz godina priznanje za najboljeg sportistu općine Kalesija je rezervisano za članove OK Bosna Kalesija, a ovu nagradu su dobili brojni kalesijski odojkaši.

Proteklih 20-godina muški odbojkaški klub iz Kalesije je jedan od rijetkih klubova koji je radio u kontinuitetu, a takmičio se u elitnom razredu BH. odbojke, Premijer ligi, ali i u Prvoj ligi FBiH.
Prije dvije sezone ovaj klub je imao jednu od najboljih sezona, kada su izborili ponovni plasman u Premijer ligu, ali i igrali finale Kupa BiH, te su bili jedna od najljepših sportskih priča u BiH 2013. godine.

U sezoni 2014/2015 OK Bosna je doživio potpuni krah u Premijer ligi, upisavši tek jednu pobjedu u 18 mečeva.
Pored loših rezultati, ljubitelje odbojke u Kalesiji je više “bolila” činjenica da nikome nije stalo da ovaj klub opstane, a odigravanje velikog broja utakmica je bilo pod znakom pitanja zbog nedostatka igrača, naročito za gostujuće utakmice.
Čak su i utakmice u finišu sezone otkazivane u Kalesiji, i to nakon što bi igrači odradili zagrijavanje pred utakmicu, jer nisu ostvareni uslovi za odigravanje utakmice, kao što su osvjeteljene terena ili temperatura u fiskulturnoj sali.
Činjenica je da je visina plafona u fiskulturnoj sali MSŠ Kalesija niža za 10 cm od minimuma koji propisuju propozicije Premijer lige, pa je i to, za razliku od prethodnih sezona, bila prepreka za igranje utakmica.

Atmosfera sa jedne od utakmica OK Bosna u sezoni 2012/2013
Atmosfera sa jedne od utakmica OK Bosna u 2013. godini

Godine kvalitetne odbojke u Kalesiji su kalesijsku publiku učinili “školovanom”, pa je i ispadanje iz Premijer lige uz skroman igrački fond bilo razumljivo, i nije shvaćeno kao tragedija.

Međutim, tragedija je ono što se (NIJE) dešavalo nakon toga.
Nakon završetka sezone 2014/2015 nije urađeno ništa da bi se moglo naslutiti da će muški odbojkaški klub nastaviti sa takmičenjem u Prvoj ligi FBiH.
Čak su i oni koji su proteklih godina svojim entuzijazmom držali klub u životu “digli ruke” od kluba, a i sami igrači koji su, više nego dostojanstveno iznijeli prošlu sezonu, veoma tiho posmatrali potapanje kluba.
Općinske vlasti, koje niti prethodnih godina nisu mnogo uradile da pomognu najboljem ambasadoru Kalesije, su mudro šutile i, stekao se dojam, čekale gašenje kluba, jer bi na taj način rasteretili skromna izdvajana za sportske kolektive u Općini.
Na to je, evidentno, uticao i odlazak jednog i dolazak drugog općinskog načelnika.
Iako su Nedžad Džafić, kao i Rasim Omerović, bili redovni na utakmicama OK Bosna Kalesija, u sezoni 2014/2015 to nije bio slučaj, i nakon završetka sezone novoizabrani načelnik niti na jendom javnom nastupu nije skrenuo pažnju na problem ovoga kluba, kao niti da je spreman pomoći u rješavanju ovog problema.

Godinama su odbojkaši najbolji sportisti općine Kalesija
Godinama su odbojkaši najbolji sportisti općine Kalesija

— Skupština kluba u ponedjeljak (28.septembra 2015., u 18.00 sati) —

U ponedjljak (28.septembra) u prostorijama MZ Kalesija Centar održat će se Skupština OK Bosna Kalesija.
Na ovoj Skupštini bi se trebalo odlučiti o budućoj sudbini kluba, odnosno da li će s eovaj klub takmičiti u narednoj takmičarskoj sezoni 2015/2016, koja počinje već narednog mjeseca.

Ono što je činjenica, OK Bosna Kalesija u ovom trenutku, praktično, ne postoji.
Igrači su u “rasulu”, i u slučaju da Skupština donese odluku da će klu nastaviti sa takmičenjem, prvi zadatak će biti okupljanje igračkog kadra.
Iako se spominje i podmlađivanje igračkog kadra, činjenica je da Kalesija već godinama nije “izbacila” mladog odbojkaša koji bi mogao svojim kvalitetom mogao parirati čak i u nižem rangu takmičenja kao što je Prva liga FBiH.
Kada su u pitanju iskusni igrači, koji su proteklih sezona nastupali za OK Bosna, veliki broj njih je u potrazi za poslom napustio granice BiH, a i oni koji su još u Kalesiji, čini se, nemaju mnogo volje i želje za novim nastupima.

Poziv za Skupštinu OK Bosna Kalesija važi za sve građane općine Kalesija.
Svi ljubitelji sporta, a noročito odbojke, koji mogu pomoći eventualnom budućem radu kluba su dobrodošli.
Prije svega se očekuje dolazak onih koji su proteklih godina bili u klubu, kao i igrači ili pak članovi Uprave, ali i dolazak predstavnika općinske vlasti i privrednika, bez kojih bi svako “buđenje” OK Bosna Kalesija bilo uzaludno, i samo još jedan u nizu praznih poteza.

Hoćemo li se ponovo radovati sa OK Bosna Kalesija!?
Hoćemo li se ponovo radovati sa OK Bosna Kalesija!?

Ako volimo Kalesiju – spasimo OK Bosna Kalesija.

.

(NKP.ba)