PODIJELI

Motorola je prva kompanija koja je proizvela bežični mobilni telefon. Jedan od njenih istraživača, po imenu Martin Cooper, je u aprilu 1973. godine obavio prvi telefonski razgovor na svom prototipu mobilnog telefona, koji će pokrenuti cijelu jednu industriju.

Ovaj prototip je bio težak 1,1 kilogram, dug 23 centimetra, dubine 13 i širine 4,45 centimetara. Na ovom telefonu se moglo razgovarati svega 30 minuta, a vrijeme ponovnog punjenja bilo je deset sati.

Motorola DynaTAC 8000x je bio prvi mobilni telefon na američkom tržištu. Njegov razvoj koštao je 100 miliona dolara i bilo je potrebna čitava decenija da se proširi na tržištu. Cijena novog uređaja u 1984. godini iznosila je 3.995 dolara, što je ekvivalent današnjih 10.000 dolara.

Zbog velike potražnje i razvoja tehnologija, sve više kompanija ulazi u novo tržište mobilne telefonije. U devedesetim godinama prošlog vijeka, Nokia preuzima tron mobilne industrije. Na njemu ostaje sve do kraja 2000-tih i pojave pametnih telefona.

Novu eru predvode američki Apple sa svojim iPhone-om te južnokorejski Samsung sa serijom Galaxy i mnoštvom drugih modela.

U nastavku pogledajte koji su to najprodavaniji mobilni uređaji od 1992. godine do danas.

NAPOMENA: Broj prodanih uređaja odnosi se na ukupan broj prodanih, ne samo u godini puštanja u prodaju.

Koliko je koja kompanija prodala mobilnih uređaja, istražite u interaktivnom grafikonu:

Izvori: Gartner, Apple, Nokia i agencije

 

(AlJazeeraBalkans/ NKP.ba)

PODIJELI