Iz trgovina se povlači mlijeko “Dukat” i “Vindija”

Iz trgovina se povlači mlijeko “Dukat” i “Vindija”

117
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Ministarstvo sumnja na povećanu koncentraciju Aflatoksina M1, koji je potencijalno karcinogen za ljude. Njegova je koncentracija mala, ali mlijeko svejedno povlače
mlijeko
Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je na svojim službenim stranicama izvijestilo kako se s tržišta povlači nekoliko vrsta mlijeka proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d. Kako su izvijestili, sumnjaju na povećanu koncentraciju Aflatoksina M1, na koju su ih upozorili s tržišta BiH, prenosi 24sata.hr.

Aflatoksin M1 (AFM1) potencijalno je karcinogen za ljude, te njegova prisutnost u mlijeku i mliječnim proizvodima predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje.

– Nakon službenog uzorkovanja mlijeka kod proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d., te po nalazu Hrvatskog veterinarskog instituta, utvrđene su koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih. Uzorci mlijeka poslani su u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza. Isti će biti poznati sredinom mjeseca februara – stoji u službenom priopćenju.

S tržišta su povučeni sljedeći proizvodi

Vindija:

– trajno mlijeko, 2,8% m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 03.07.2013.

– UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 24. i 31.05.2013.

Dukat:

– trajno mlijeko 2,8% m.m., pakiranje 0,5 L, s rokom valjanosti:. 24.06.2013.

– trajno mlijeko „Lagano jutro“ 2,8% m.m., pakiranje 1L, s rokom valjanosti: 25.04.2013.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je obavijestilo potrošače i kako nema razloga za zabrinutost, jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih. U cilju zaštite zdravlja potrošača, predlažu potrošačima da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Proizvođači su izvijestili Ministarstvo da su sve navedene “šarže” mlijeka zadržane u skladištima proizvođača ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka na tržište BiH je zaustavljen.

 

(NKP kalesijski.com)