Izletište MUŠKA VODA kod Kladnja ponovo puno posjetilaca (Foto&Video)

Izletište MUŠKA VODA kod Kladnja ponovo puno posjetilaca (Foto&Video)

1087
0
SHARE

Brend bivše države, sportsko-turistički kompleks Muška voda na Konjuhu vraća se stazama stare slave.

Dječiji smijeh,igra i sankanje po snijegu, veliki broj toplo obučenih šetača, idilične staze prekrivene snijegom koje vode pored planinskih rječica kroz gustu četinarsku šumu današnje su slike Muške vode. Nakon decenija problema i teškoća, zahvaljujući privatnoj inicijativi, kompleks Muška voda na Konjuhu kod Kladnja ponovo je na raspolaganju posjetiocima.

Turisti na Muškoj vodi kod Kladnja

Tuzlanski kanton ne bi  bio  kakav  jeste  da  nema planine Konjuh. Kao prirodna granica kantona  proteže se s jugozapadne strane preko četiri općine — Tuzle, Banovića, Živinica i Kladnja. Za stanovnike Tuzlanskog kantona, Konjuh je mala oaza. Nadomak ruke, najviše tridesetak kilometara daleko, Konjuh je pristupačno mjesto za puno toga – odmor, izlet, druženje, šetnje, nezaboravno iskustvo, a mnogima i mjesto za život. Jedno od najpoznatijih izletišta na Konjuhu je kompleks Muška voda, zračna banja čuvena po čistom,planinskom zraku i izvoru Muške vode kojem se pripisuju brojna ljekovita svojstva.. Nalazi se desetak kilometara udaljen od Kladnja, planinskog gradića smještenog u podnožju planina Konjuh i Javornik. Teško ćete doći od glavnog grada Bosne i Hercegovine ili do bilo kog mjesta u Tuzlanskom kantonu, a da ne prođete kroz Kladanj. Smješten je na dionici magistralnog puta Županja-Tuzla-Sarajevo, 52 km od Tuzle i 76 km od Sarajeva. Od Kladnja do Muške vode stiže se za 20-tak minuta po zimskim uslovima….

Put do Muške vode kod Kladnja

Netaknuta priroda,oštar planinski zrak, brze planinske rječice, gusta četinarska  šuma dočekuje posjetioce na Muškoj vodi na Konjuhu kod Kladnja.  Spas iz zagađenih gradova, svakog vikenda potraži veliki broj građana Tuzlanskog kantona i regije.

Na snijeg i po doživljaj prave zime na Muškoj vodi  stigla je velika familija iz Tuzle.
Brčani par Dževad i Mukelefa Kišić, kažu da svaki slobodni trenutak provode u prirodi na čistom zraku. Na Mušku vodu Dževad je dolazio još 90-tih godina prošlog vijeka i tada mu se svidjelo,a sada pogotovo jer je renoviran objekat Muške vode.Svima koji vole šetnju preporučuje i poziva na Mušku vodu.

Dževad i Mukelefa Kišić, Tuzla

Poziv da posjete Mušku vodu,svojim lukavčanima uputio je Muhidin Mašić. Udaljenost od 80 kilometara koliko treba preći od Lukavca do Muške vode, mala je za bijeg iz zagađenog zraka u zračnu banju, smatra Muhidin. Na Mušku vodu poveo je i svog prijatelja iz Beograda Zorana Gogića. Ovo je bila prva Zoranova posjeta Muškoj vodi I pored prirodnih ljepota planine Konjuh i Muške vode  ističe i čuvenu bosansku gostoljubljivost koju je doživio, kada su mještani traktorom očistili put da bi oni mogli proći.

Muhidin Mašić, Lukavac i Zoran Gogić, Beograd

Krivac što se sportsko/turistički kompleks Muška voda na Konjuhu kod Kladnja vraća starim danima slave, nakon decenija propadanja i zaborava je kalesijski poduzetnik Kasim Selimović,vlasnik kompleksa Muška voda.

Razvojem i unaprjeđenjem sadržaja: izgradnjom bazena,zoološkog vrta, biciklističkih staza i sportskih terena Muška voda ponovo postaje prepoznatljivo turističko-sportsko odredište kojem će se posjetioci sa zadovoljstvom vraćati i u zimskom i u ljetnom periodu. Zbog netaknute prirode i čistog,svežeg planinskog zraka Muška voda ima veliki potencijal i sa zdravstvenog aspekta kao zračna banja.

Izletnici na Muškoj vodi kod Kladnja

Vršilac dužnosti načelnika Klinike za plućne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla dr. Dženan Halilović smatra da izlazak u prirodu i boravak na svježem zraku u bilo koje doba godine godi kako plućima tako cijelom organizmu. Ističe važnost boravka i šetnju na planini,po šumi,koja filtrira i smanjuje koncentraciju zagađivača u zraku. Čist planinski zrak i kretanje preporučuje ne samo hroničnim pacijentima s bolestima respiratornog trakta nego svim ljudima koji vode računa o svom zdravlju i žele zdravo živjeti.

dr. mr. sci. Dženan Halilović, v.d. načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla

Zdrav život preferira i brojna familija iz Tuzle s početka našeg teksta. Isak Memišević i Amela Jusufović ne kriju zadovoljstvo zbog boravka u srcu planine Konjuh, Muškoj vodi.

U neposrednoj blizini Muške vode krije se pravi bosanski biser.  Riječ je o pećini Bebrava, najvećem speleo-turističkom potencijalu na ovim prostorima.Obiluje pećinskim nakitom-sigama različitih oblika i veličina a zanimljivo je da  kroz Bebravu cijelom dužinom protiče pećinski potok.  Od kompleksa Muška voda do Bebravske pećine stiže se dužom šetnjom kroz gustu četinarsku šumu i svježi planinski zrak.Upravo ono,što treba našem organizmu nakon boravka u zagađenim gradovima.

Izletnici na Muškoj vodi kod Kladnja

Izletište Muška voda krije još jedan geomorfološki spomenik prirode, Paučko jezero.
Jezero je prirodnog porijekla i nastalo je od par potoka čija se voda slijevala u dolinu.
Gorsko oko Kladnja, kako još nazivaju Paučko jezero, smješteno je  na 650 metara nadmorske visine, okruženo šumom i u prelijepom planinskom ambijentu. Još jedan razlog,ako uopšte i treba, da vikend ili dan vikenda provedemo u srcu Konjuha, Muškoj vodi.

Paučko jezero kod Kladnja

Rekonstrukcijom i ponovnim otvaranjem kompleksa Muška voda,nekadašnje zračne banje,  počelo je novo doba revitalizacije turizma u Kladnju, ali i značajno proširenje turističkih kapaciteta Tuzlanskog kantona. Raduje činjenica da se još jedan planinsko-turistički biser, Muška voda, vraća posjetiocima. A posjetioci kažu da se svako ko je jednom kročio i prošetao ovim prostorima, vraća po svojevrsnu energiju koju Konjuh i Muška voda nesebično daju.

Autor: Alma Krdžalić
Video/Foto: Mirsad Jusić
Video i grafička obrada: Jakub Halilović i Emir Lokmić
Urednik novih medija: Miralem Dautović
Projekat sufinansiran od strane Vlade Federacije BiH

(rtvtk/ nkp.ba)