Jeste li spremni za kometu? Stiže rano ujutro, a bit će vidljiva...

Jeste li spremni za kometu? Stiže rano ujutro, a bit će vidljiva golim okom do kraja marta!

175
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Kometa će tokom cijelog marta biti vidljiva, samo će mijenjati poziciju na noćnom nebu. U aprilu će ponovo nestati u dubini svemira i moći će da se vidi samo velikim teleskopomKometa

Veoma svijetla kometa, nazvana C/2011 L4 PanStars, proći će večeras pored Zemlje. Do sada su samo stanovnici južne hemsifere mogli da je vide, a od noćas tu priliku imaće i stanovnici sjeverne hemisfere.

Kometa će u ovom dijelu Evrope biti vidljiva u pet sati ujutru.

U toku noći kometa će moći da se vidi dvogledom ili teleskopom, a u toku nekoliko sljedećih dana biće vidliva i golim okom.

Kometu su prvi put zapazili astronomi sa Havaja u junu 2011, pomoću teleskopa PanStars, po kojem je i dobila ime. Kometa je tada bila na milijarde kilometara udaljena od Zemlje.

Astronomi vjeruju da potiče iz Ort Oblaka, dijela svemira koji je pun kometa, koje već milione godina jure ka Suncu. Oni takođe misle da je ovo neperiodična kometa, to jeste da je ovo prvi put da prolazi kroz Sunčev sistem i da se najvjerovatnije neće ponovo pojaviti u narednih 100.000 godina.

Najbliža Suncu će biti 10. marta, kada će proletjeti na oko 45 miliona kilometara od njega. Što se više bude približavala Suncu, led i prašina koji stvaraju spoljni oblak komete će se pretvarati u gas, zbog čega će biti najsvetlije tijelo na noćnom nebu.

Sama kometa je oko 20-30 kilometara u prečniku, ali gas i prašina oko nje se može prostirati i na milione kilometara.

Najbolja šansa da se vidi kometa biće 12. i 13. marta, kada bude odmicala od Sunca.Tokom noći na zapadnom nebu biće najblistavija zvijezda. Nalaziće se ispod samog Meseca ili lijevo od njega. Uz pomoć dvogleda biće vidljiva i glava komete, kao i dvije vrste repa.

Kometa će tokom cijelog marta biti vidljiva, samo će mijenjati poziciju na noćnom nebu. U aprilu će ponovo nestati u dubini svemira i moći će da se vidi samo velikim teleskopom.

Ako nas vrijeme ne posluži i nebo bude oblačno, sljedeća svijetla kometa koja će proći pored Zemlje je kometa Ison. Ona će krajem godine proletjeti četiri puta bliže Zemlji i biće još svjetlija, javlja “Novi Magazin”

(NKP kalesijski.com)