PODIJELI

Gostovanjem književnika Abdulaha Sidrana i Rezaka Hukanovića okončana je ovogodišnja, 24. po redu, Kulturnu manifestaciju „IKRE 2019“.
Velika sala kalesijskog BKC-a bila je mala da primi sve pobornike lijepe riječi. Neki su čak morali i da stoje
.
Prije nastupa književnika Sidrana i Hukanovića, članovi GKUD „Halisije“ izveli su koreografiju „Sprečko kolo“.

Razgovor sa Sidranom i Hukanović, vodio je književnik Mehmed Đedović.

Osim što je govorio svoju poeziju, Sidran se u razgovoru sa Đedovićem osvrnuo i na društvena i politička pitanja.
Posebno je naglasio da Bošnjaci moraju voditi računa o kulturi sjećanja u vremenu kada se vodi bitka za interpretaciju istine o Ratu protiv Bosne.

Publika je slušali o i golgotama kroz koje su prošli Bošnjaci konclogora Omarska i Manjača o čemu je govorio preživjeli logoraš književnik Rezak Hukanović.

Ovaj kulturni događaj podržali su UG Korak i kompanija POLO.

Prije književnog nastupa u BKC-u, Siran je dao intervju za TV Neon. Sa njim je razgovarala Samra Vejzović – Redžić.

Tokom ovogodišnje manifestacije „IKRE 2019“ održan je niz promocija, književnih radionica i tribina.
Gosti Kalesije bili su i Hadžem Hajdarević, Fuad Kovač, Selman Selhanović, Šimo Ešić, Mensura Durgutović, Safet Berbić, Fajko Kadrić…

Kulturnu manifestaciju „IKRE 2019“ podžali su Fondacija za bibliotečku djelatnost, Fondacija za izdavaštvo, Ministarstvo kulture, sporta i mladih TK i Općino Kalesija.
Kalesija je prva u poslijeratnoj BiH, 1996. godine, počela da obilježava Mjesec knjige. Te godine gosti Kalesije bili su Nedžad Ibrišimović, Džemaludin Latić, Nenad Tanović, Enver Kazaz, Enes Karić… Kasnijih godina u okviru manifestacije „Ikre“, u Kalesiji su gostovali i Dževad Karasan, Zilhad Ključanin, Hadžem Hajdarević, Asmir Kujović, Šimo Ešić, Bisera Alikadić, Isnam Taljić…
Praktično svi koji nešto znače u bh. književnosti.
Organizatori manifestacije „Ikre“ su JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija i BZK Preporod Kalesija. Kako ističu organizatori, svi ovih godina cilj je približiti knjigu čovjeku i čovjeka knjizi.

(NKP.ba)

PODIJELI