PODIJELI

U Galeriji Bosanskog kulturnog centra “Alija Izetbegović” u Kalesiji u četvrtak (12.02.2021.) je otvorena izložba novinara i poznatog bh. ilustratora Admira Delića pod nazivom “Jedanaestog podsjećamo”.

Admir već godinama unazad bolne sudbine iz Srebrenice koje su nastale u najtežim godinama protekog rata pretvara u ilustracije, čime na jedinstven način šalje poruku da se genocid u Srebrenici nikada ne može i ne smije zaboraviti.

“Mnogo je bolnih uspomena na genocid u Srebrenici i na stradanje Bošnjaka u julu 1995. godine. Večeras je predstavljeno 36 ilustracija, a baš danas sam završio  ilustraciju koja govori o ubijenoj jenogodišnjoj bebi Fatimi Muhić, koja je najmlađa žrtva zločina”, rekao je Admir Delić za FTV.

Svaka od ilustracija praćena je brojem 8372, a čest motiv je i “Cvijet Srebrenice”, koji je simbol genocida i stradanja Bošnjaka u Podrinju.

Inače, Admir Delić je strip crtač i ilustrator i autor je nekoliko stripova, od kojih je jedan i o genocidu pod nazivom “Prešli su” te ilustrator i pisac knjige Seoske strahote, kojom je na svoj način izrazio ljubav prema rodnom mjestu Tojšićima.

(FTV/ NKP.ba)

PODIJELI