Kalesijac Mujo Mujkić 20. put na “Maršu mira” Nezuk – Potočari: Planiram...

Kalesijac Mujo Mujkić 20. put na “Maršu mira” Nezuk – Potočari: Planiram to raditi sve dok to fizički mogu…

594
0
SHARE

Ovog jula se obilježava 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

20 godina u sklopu obilježavanja genocida se održava i “Marš mira” – pješački pohod kao odavanje počasti žrtvama genocida, te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine.

2004. godine je održan prvi Marš mira, kada je manji broj osoba započeo nešto što će narednih godina postati redovna godišnja aktivnost hiljada osoba iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Bosanaca i Hercegovaca iz cijeloga svijeta, a već nekoliko godina i velikog broja osoba iz cijeloga svijeta.
Prvi Marš mira je krenuo iz Kladanja prema Potočarima, a već naredne godine veća skupina je krenula “stazom smrti”, Nezuk – Potočari, koji je već 20. godinu trasa kojom prolaze hiljade osoba.

  • 20 od 20: Kalesijac Mujo Mujkić svake godine na Maršu mira

Od 2005. godine redovni učesnik Marša mira je Mujo Mujkić iz Kalesije Gornje.

Ovogodišnje pješačenje je 20. pohod na koji je krenuo Mujo, a sa tim rekordom se može pohvaliti veoma mali broj osoba.

Ovo je 20. Marš mira za mene. Kalesija je svake godine imala svoje predstavnike, čak i prve godine kada je kolona polazila iz Kladnja, kada su iz Kalesije bili Ibro i Damir Huremović. Ja sam od njih preuzeo štafetu, i svake godine idem na Marš Mira.
Planiram to godinu unaprijed, i već mogu reći da ću i naredne godine. O zdravlju možemo razgovarati u raznim kontekstima, ali sve dok fizički mogu odgovoriti zahtjevima ove prilično zahtjevne trase – uvijek ću biti dio kolone. Kada ne budem mogao pješačiti, onda ću gledati kako mogu pomoći ovu manifestaciju. A vjerovatno ću onda dolaziti barem u kampove koji se nalaze na trasi Nezuk – Potočari.
Na Maršu misam sam bio i redar, i dio organizacionog odbora, a godinama  šaljem kamion, koji prevozi stvari mnogih učesnika do kampova i do samih Potočara, kao i nazad.” – govori Mujo Mujkić.

  • Mujo Mujkić je vlasnik firme METAL MUJKIĆ doo Kalesija, dugogodišnji je vijećnik u Općinskom vijeću Kalesija, a ove godine će na Lokalnim izborima biti i kandidat za načelnika Općine Kalesija.

(NKP.ba)