PODIJELI

U Kalesiji, srećom, nema zarađenih koronavirusom. Ima određen broj osoba u izolaciji, a to se odnosi na one koje su ovih dana, dok se još moglo putovati, došli iz inozemstva.

Danas, u četvrtak, prošetali smo ulicama Kalesije. Kalesijci se uglavom pridržavaju naredbi, uputa i preporuka nadležnih organa. Ulice su skoro puste. Pred bankama smo zatekli nekoliko osoba u redu. Svi poštuju preporuku o međusobnoj udaljenosti i razmaku od dva metra.

Neki nose i maske. Masku nosi i taksista Beriz Omerović. Kako kaže, čini to i zbog sebe i zbog mušterija. I svi ostali taksisti koriste maske. Malo je putnika pa se dosađuju kod svojih automobila. Problem im je što se u ovakvoj situaciji malo ljudi kreće, a ako i naiđe poneka mušterija, problem im je što mu moraju naplatiti punu cijenu, kao da voze tri-četiri putnika, jer ne smiju voziti više od jedne osobe u automobilu. Inače njih nema nigdje, nemaju nikave računice.

U centru Kalesije sreli smo i omiljenog kalesijskog amaterskog glumca Ibrahima Tubića – Cicka. I on ima masku na licu.  Od sedam ujutru je na nogama. Pomaže svojim prijateljima.

– Imam nekoliko prijatelja, koji imaju više od 65 godina i ne smiju se kretati. Ja im donosim hranu, lijekove i sve drugo što im treba, kazuje nam Cicko.

Sve ovo, kaže, radi na volonterskoj osnovi.

cicko1
kalesija
kalesija1
red1
taksista

(KalesijskeNovine/ NKP.ba)

PODIJELI