PODIJELI
Gotovo 200 učesnika iz Bosne i Hercegovine i svijeta okupilo se na dvodnevnom Kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je otvoren danas u Sarajevu.
 
Na skupu će biti prezentirani radovi iz oblasti razvoja pčelarstva u različitim segmentima, a naglasak radnog dijela Kongresa bit će na apiterapiji i standardizaciji pčelinjih proizvoda.

Kongresu prisustvuju pčelari i prerađivači pčelarskih proizvoda, predstavnici općinskih, kantonalnih i entitetskih udruženja i pčelarskih saveza, naučni i akademski radnici i predstavnici obrazovnih institucija te predstavnici veterinarskih i poljoprivrednih zavoda i instituta.

Skupu prisustvuju i istraživači sa Univerziteta u Yorku (Ujedinjeno Kraljevstvo) koji će govoriti o mogućnostima prijenosa znanja stečenih izučavanjem ponašanja pčela.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić otvorio je današnji kongres naglašavajući da ovaj segment privrede ima veliki potencijal, te je najavio nastavak podrške kako bi med iz Bosne i Hercegovine bio prepoznatljiv na tržištima regije i svijeta.

Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa pčelarstva Muamer Mandra kazao je Feni da su prethodna tri kongresa održana u Tuzli, Gradačcu i Bihaću, dodajući da iz godine u godinu interesiranje za ovu struku raste.

Napomenuo je da u regiji jugoistočne Evrope ne postoji ovako važan skup s međunarodnim učešćem o ovoj grani privrede, a misija Kongresa je da ujedini sve zainteresirane u prezentaciji znanja koja će biti korištena za razvoj pčelarstva i ruralnih područja općenito.

Ocijenio je da je ova grana privrede nedovoljno iskorištena, a postoji veliki potencijal. Godišnja konzumacija meda je 5.000 tona, uvozi se 300 tona meda, dok se izvozi tek između 15 i 20 tona, a uvozi se med lošije kvalitete.

“Potrebno je institucionalizirati i ujediniti pčelare te im pomoći da prate svjetske trendove u pčelarstvu”, mišljenja je Mandra, koji je kao problem iznio neuvezanost pčelara kada je u pitanju proizvodnja i prodaja meda, kao i patvorenje meda zbog čega smatra da su kongresi mjesta gdje se razgovara o rješavaju tih problema.

Profesor i član Organizacionog odbora Kongresa Midhat Jašić u razgovoru za Fenu kaže da pčelinji proizvodi imaju svoj lanac vrijednosti koji čine svi sektori podrške pčelarstvu.

Naglasio je da pčelarstvo može poslužiti za smanjenje siromaštva posebno u ruralnim dijelovima BiH, jer ukoliko se posjeduje 60 košnica kojima se dobro upravlja, od toga može živjeti četveročlana porodica godinu dana.

Iznio je podatak da u BiH ima oko 5.000 pčelara koji imaju oko 300.000 košnica, a tu je 80 društava koja okupljaju pčelare, ali koja nisu kompaktna i organizirana što je potrebno mijenjati.

Tokom kongresa izlaganjima će se predstaviti 111 autora, s oko 40 radova iz više zemalja i različitih govornih područja. U Zborniku ima pet kvalitetnih članaka, 33 sažetka, a tokom kongresa u trajanju od dva dana održat će se 27 predavanja.

Učesnici Kongresa pozdravili su priliku za razmjenu znanja i edukacije, te poručili da će im ovogodišnji susreti i predavanja koristiti u razvoju biznisa i rastu proizvodnje.

  • Pročitajte govor Muamera Mandre, predsjednika Kongresa…

Uvaženi gosti, dragi prijatelji, velika mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas ispred OO Kongresa i poželjeti vam dobrodošlicu na svečanost povodom otvaranja četvrtog Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem
Posebno bih poželio dobrošlicu:
1. Ministru privrede Kantona Sarajevo gosp Harisu Bašiću 2. GostimaizHrvatskeaposebno
– Prof dr Dragi Šubariću, prorektoru Sveučilišta u Osijeku
– Prof. dr. Jurislavu Babiću, dekanu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta Josip Jurja Strossmayer Osijek
– Prof dr Borislavu Miličeviću, dekanu Veleučilišta u Požegi
– Prof dr Steli Jokić, prodekanu za znanstveni rad Prehrambeno- tehnološkog fakulteta Sveučilišta Josip Jurja Strossmayer Osijek
– Doc dr Antunu Jozinović
– Prof dr Zlatku Puškadiji, predstavniku pčelara Hrvatske 3. GostimaizUjedinjenogkraljevstva
– Prof. dr. Mohamed Osman i
– Prof dr Ali Abuassal sa Univerziteta u Yorku 4. GostimaizRepublikeTurskeaposebno
– gosp Ziya Şahin, Predsjednika Udruge pčelara Republike Turske i
– Dr. sc Mithat Direk sa Fakulteta za poljoprivredu Selçuk Univerziteta iz Konje
5. Predsjednici Međunarodne federacije za apiterapiju iz Turske gđi Seda Nurtac Bayramoglu
6. GostimaizMakedonijeaposebno
– Gosp Mende Trajkovski, Predsjednik Saveza pčelarskih udruga u Republici Sjeverna Makedonija
– Xhezair Idrizi, Dekan Tetovo
– Erhan Sulejmani, Prodekan
– Gafur Xhabiri, shef katedra
7. GostimaizSlovenije
– ambasadorici Republike Slovenije u BiH, njena exelencija Zorica Bukinac – gosp Andrej Sever, predstavnika Saveza pčelara Slovenije
– Doc. dr. Mojca Korosec sa Ljubljanskog univerziteta
8. GostimaizRepublikeSrbije,aposebno
– Prof. dr. Slađan Rašić sa Fakulteta ekološke poljoprivrede Univerziteta EDUKONS iz Sremske Kamenice koji je već drugi put sa nama na Kongresu kao i
– Doktorici Verici Milojkovic predstavniku Srbijanskog Društva Apiterapeuta
9. GospMujoButković,savjetnikuBHPOŠTI

Također, srdačnu dobrodošlicu želim i svim akademskim i naučnim radnicima iz Bosne i Hercegovine kao predstavnicima pčelarskih udruga i asocijacija iz Sarajevskog, ZDK, Tuzlanskog, Unsko-Sanskog, Hercegovačko-Neretvanskog i Srednjebosanskog kantona koji su u velikom broju prisutni danas u dvorani, kao i predstavnike medija. Svojim učešćem u radu zajedno ćemo doprinjeti podizanju kvaliteta IV Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem.
Kada smo 2016. godine, na inicijativu uvaženog profesora doktora Midhata Jašića u Tuzli organizovali prvi kongres o pčelarstvu, nadali smo se da će on prerasti u jedan značajan kongres koji će biti prepoznat u BiH i regionu. Danas, gledajući u sve vas koji ste u velikom broju uzeli učešće u radu ovog IV po redu Kongresa, znam da smo u toj namjeri i uspjeli.
Interes za Kongresom o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima raste iz godine u godinu. Prethodna tri Kongresa su održana u Tuzli, Gradačcu i Bihaću. Ovaj IV po redu Kongres održava se u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gradu nosiocu zimskih olimpijskih igara ’84. godine, gradu najvećeg filmskog festivala u regiji Sarajevo film festivala i malom Jerusalemu kako ga često nazivaju zbog njegove multietničke i multikulturalne prirode. Siguran sam da će vam boravak u Sarajevu tokom održavanja IV Kongresa biti ugodan i prijatan.
Akcenat ovog IV po redu dvodnevnog Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima je na Apiterapiji i Standardizaciji pčelinjih proizvoda. Sesije o apiterapiji i standardizaciji pčelinjih proizvoda održat će se sutra, drugog dana Kongresa, u vidu okruglog stola. Strukturu učesnika Kongresa čine pčelari i prerađivači pčelarskih proizvoda, predstavnici općinskih, kantonalnih i entitetskih udruženja i pčelarskih saveza, naučni i akademski radnici i predstavnici obazovnih institucija, predstavnici veterinarskih i poljoprivrednih zavoda i instituta, državnih organa, medicinski radnici kao i svi drugi koji se bave ovom široko postavljenom i značajnom privrednom granom. Sam značaj Kongresa ogleda se i u činjenici da u regiji Jugoistočne Evrope trenutno ne postoji niti jedan
stručni skup ovog tipa sa međunarodnim učešćem.

Misija kongresa je da ujedini akademsku zajednicu iz oblasti pčelarstva i apiterapije, institucije i organe vlasti, poljoprivredne proizvođače, prehrambenu industriju i pčelare u prezentiranju svojih znanja kako bi se to znanje iskoristilo za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih područja općenito.

Ciljevi Kongresa su da se kroz kontinuirano obrazovanje i djeljenje znanja i isustava svih u lancu vrijednosti koji su u doticaju za pčelarstvom, od primarnih pčelarskih proizvođača, preko prerađivača, apiterapeuta, akademskih i naučnih
radnika kao i javnih institucija utiče na:

a) povećanje proizvodnje i kvaliteta pčelinjih proizvoda kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji,
b) c) d)
Velika obaveza, a naravno i interes, svih nas je da razvijamo i unapređujemo pčelarstvo kao privrednu granu u Bosni i Hercegovini i regionu. Ovaj sektor može poboljšati prije svega finansijski status kako pojedinca tako i društva u cjelini ali isto tako dobijeni proizvodi se mogu višestruko iskoristiti u terapiji i preventivi širokog broja bolesti koje muče današnje čovječanstvo.

Koristim priliku i da se zahvalim svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji, kao i svima koji su svojim prisustvom uveličali značaj samog kongresa. Jer gledajući ovako punu salu danas i sve vas drage goste i prijatelje koji ste danas tu, sa nama, ispunjen sam zadovoljstvom i ponosom i znam da se intenzivni rad i trud na organizaciji ovog značajnog kongresa zadnjih mjeseci itekako isplatio.

Zahvaljujemo se svima onima koji su pružili podršku u organizaciji IV Kongresa prije svega Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo i Ministru gosp Harisu Bašiću, Ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva ZE-DO Kantona Ministru Mirnesu Bašiću, Parlamentu FBIH i gosp Mirsadu Zaimoviću, svom dragom kolegi Nirvesu Bulaji, BH Telecomu, BH Pošti, AS holding grupaciji i gosp Rusmiru Hrviću, mojoj općini Kakanj, kao i svima ostalima bez kojih cijeli događaj ne bi bio moguće organizovati sa ovako velikim uspjehom.

A posebno bi istakao i zahvalio se uvaženom i cijenom prof.dr. Midhatu Jašiću dugogodišnjem prijatelju čiji nas je entuzijazam vodio tokom svih ovih godina organizacije kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima.
I na kraju, želim nam svima uspješan rad za vrijeme kongresa sa željom da ovaj kongres bude pokretač svih pozitivnih procesa u oblasti pčelarstva u Bosni i Hercegovini i regionu.
prikupljanje i afirmiranje znanja iz oblasti pčelarstva, proizvodnje i prerade pčelinjih proizvoda, razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih područja općenito uz težnju ka zapošljavanju, smanjenju migracija i siromaštva
ukazivanje na poboljšanja institucionalnog i pravnog okvira u sektoru pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda te preporučivanje efikasnijih rješenja.

(NKP.ba)

PODIJELI