Konkurs za prijem nastavnika u školama sa područja TK do 1. avgusta

Konkurs za prijem nastavnika u školama sa područja TK do 1. avgusta

107
0
SHARE

Ministarstvo obrazovanja TK pronašlo je način za zbrinjavanje 247 nastavnika koliko ih je bilo tehnološki višak u osnovnim školama po završetku ove školske godine, što je za 143 nastavnika manje nego prošle godine. U srednjim školama tehnološkim viškom je proglašeno 28 profesora. Svi oni će nadopunu norme vršiti uglavnom u matičnim općinama, kako bi se smanjili troškovi prevoza.

mss kalesijaKako je danas saopćio resorni ministar Adem Šehidić, konkurs za prijem nastavnika u škole sa područja TK biće objavljen do 1. avgusta tekuće godine. Novina je to što se od ove godine intervjui neće obavljati po školama, kao što je do sada bio slučaj, već pred posebno formiranom komisijom Pedagoškog zavoda TK.

„Svi su morali polagati stručne ispite pred savjetnicima Pedagoškog zavoda, mislim da je to struka i da je to relevantno i da će biti manje prigovora po pitnju intervjua, pogotovo po pitanju razlika u školama po broju osvojenih bodova“, kazao je ministar Šehidić.

Nastavnici predmetne nasteve dobijat će certifikate sa brojem ostavrenih bodova koje će predavati u školama. Dokumentacija koja je prošle godine prikupljena u bazu podataka neće važiti, ali će se orginalni dokumenti predavati tek u slučaju prijema. Iz kriterijuma je izbačena i stavka o dobrovoljnom uplaćivanju radnog staža.

Kada je u pitanju prijem studenata na fakultete Univerziteta u Tuzli ministar Šehidić je istakao da će Vlada kantona vjerovatno dati pozitivan odgovor za prijem 169 kandidata koji su položili prijemne ispite.

(RTV Slon/ NKP.BA)