Konkursi se namještaju, građani BiH više i ne prijavljuju jer smatraju da...

Konkursi se namještaju, građani BiH više i ne prijavljuju jer smatraju da time neće ništa promjeniti

139
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Istraživanja pokazuju da u Bosni i Hercegovini kod traženja zaposlenja nije važno šta znate raditi, koliko ste pametni i sposobni. Uglavnom je važno koga poznajete.

Jedna od evropskih zemalja sa najvećom stopom nezaposlenosti je upravo naša zemlja, u kojoj je više od 40 odsto mladih nezaposleno. Poseban je problem što, i kada se raspišu konkursi za radna mjesta u državnim institucijama i preduzećima, uglavnom su namještena za članove porodica, rođake, prijatelje, poznanike. Nepotizam i korupcija predugo vladaju, a Bosna i Hercegovina tone sve dublje i dublje.

U Omladinskom pokretu “Revolt” uvjereni su da je većina konkursa za prijem zaposlenih u državna preduzeća, institucije i ustanove namještena.
Konkursi se kroje i raspisuju da bi se podobni po stranačkim, rodbinskim ili nekim drugim linijama zaposlili i primali plate i ostale finansijske naknade sa budžeta, tvrdi član “Revolt-a” Damir Dajanović. Ističe da nadležni ne čine ništa kako bi se istražili i kaznili odgovorni za namještanje konkursa.
Međutim, frustrirajuće je i što se stiče utisak u javnosti da većina građana više i ne želi da prijavljuje sumnjive konkursne procedure, jer smatraju da time neće ništa promjeniti.

Kriza u Bosni i Hercegovini predugo traje. Dobrim dijelom, to je rezultat brojnih namještenih konkursa, tačnije zapošljavanja nekompetentnih i nerijetko polupismenih osoba, na vrlo važna radna mjesta u, za razvoj države vrlo važnim institucijama.

(NKP kalesijski.com)