Konvoj s posmrtnim ostacima stigao u Potočare

Konvoj s posmrtnim ostacima stigao u Potočare

235
0
SHARE

Konvoj s 409 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genodica u Srebrenici koji je jutros krenuo iz Visokog, nakon prolaska kroz glavni BiH i odavanja počasti žrtvama od više hiljada građana Sarajeva, stigao je u Potočare gdje će 11. jula biti obavljena kolektivna dženaza i ukop, javlja Anadolija.
124
Konvoj je u Potočarima dočekalo više hiljada članova porodica ubijenih Srebreničana na mjestu nekadašnje Fabrike akumulatora. Građani su tu formirali dvije kolone kako bi, jedan za drugim redom, tabute unijeli u jednu od hala bivše fabrike u toku rata korištene kao glavni štab holandskih vojnika koji su služili pri snagama UN-a u zaštićenoj zoni Srebrenica.

Posebno tugu kod prisutnih izazvao je najmanji dosad izrađeni tabut sa posmrtnim ostacima najmlađe žrtve genocida u Srebrenici, novorođene kćerke Have Muhić.

Pripreme za dženazu 11. jula u Potočarima su završene. Kako javlja novinar agencije Anadolija, tabuti će ostati do sutra navečer u hali bivše Fabrike akumulatora, a onda će biti prenešeni na rukama članova porodica do mjesta predviđenog za klanjanje kolektivne dženaze namaza i mjesta ukopa na mezarju u okviru Memorijalnog centra Potočari.

Također, do sutra navečer, hala u kojoj su smješteni tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, među kojima je najstarija žrtva rođena 1919. godine, kao i posmrtni ostaci 44 maloljetna dječaka, ostat će otvorena za rodbinu i prijatelje i sve one koji se žele molitvom ili na drugi način oprostiti od žrtava, prenosi radiosarajevo.ba

(NKP.ba)