PODIJELI

U okviru operativne akcije kodnog naziva “Kliker” pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su izvršili pretrese na dvije lokacije na području Tuzlanskog kantona, s ciljem pronalaska predmeta i dokaza koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Iz SIPA-e navode da se radi se o nastavku aktivnosti u okviru predmeta, koji se vodi u saradnji sa policijskim službenicima SR Njemačke, vezano za zapljenu 95 komada ručnih granata, četiri automatske puške, osam pištolja, više dijelova različitih vrsta oružja, kao i određena količina municije, koje je dana 18. februara 2019. godine, na području Drezdena, SR Njemačka, pronađeno u vozilu kojim su upravljali državljani Bosne i Hercegovine i koje je krijumčareno na relaciji Bosna i Hercegovina – SR Njemačka, prenosi Faktor.

– Tokom dosadašnjih aktivnosti slobode su lišena dva lica, kojima je od strane Suda Bosne i Hercegovine određena mjera pritvora, dok su od strane policijskih službenika SR Njemačke slobode lišena četiri lica, svi državljani Bosne i Hercegovine. Navedene aktivnosti se provode po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine – navode iz SIPA-e.

(TIP/ NKP.ba)

PODIJELI