Kritika (ponekad) djeluje: Nakon vijećničkog pitanja – općinski načelnik “razdužio” vozilo koje...

Kritika (ponekad) djeluje: Nakon vijećničkog pitanja – općinski načelnik “razdužio” vozilo koje je otuđio od Službe

1633
0
SHARE

Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija (30.03.2024) – vijećnik Admir Karić (NiP) je uputio zanimljivo vijećničko pitanje u vezi sa korištenjem službenog/općinskog vozila od strane općinakog načelnika Seada Džafića.
Naime, kako je Karić istakao – vozilo Suzuki je nabavljeno za potrebe jedne od općinskih Službi, ali umjesto da služi toj namjeni, to vozilo svakodnevno koristi općinski načelnik.
Zatražena je informacija koliko je potrošeno općinskih/budžetskih sredstava  na to vozilo, u smisli potrošnje goriva i ostalih “materijala”, jer, nezvanično saznajemo da svako malo ovo vozilo sipa gorivo ali tom prilikom preuzimaju se i drugi “materijali” koji se pravdaju kroz gorivo.

  • Svakako da će biti zanimljivo ako bude odgovora od načelnika i prozvatih u pitanju (POGLEDAJTE TEKST PITANJA I OBRAZLOŽENJE). Većinom načelnik ne pravda svoje poteze javnosti, ali ko zna…

Ono što je, s druge strane, izuzetno važno – VOZILO SUZUKI JE NAKON TOGA PARKIRANO ISPRED ZGRADE OPĆINE KALESIJA, odnosno načelnik dolazi, kao i prije toga, privatnim vozilima.
Još kada se vozilo dadne (vrati) Službi kojoj je namjeno – može se reći da je vijećničko pitanje postiglo svoj puni cilj.

VIJEĆNIČKO PITANJE
– Da li je motorno vozilo “SUZUKI ‘Vitara’ – Hybrid”, reg. oznaka M59-J-849, u vlasništvu Općine Kalesija; i ako jeste – na koji način, za koje namjene i za koju službu je nabavljeno?
Da li isto vozilom koristi Općinska služba (Služba za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko-pravne poslove) za čije potrebe je nabavljeno, ili vozilo koristi općinski načelnik Sead Džafić u toku i van radnog vremena? Ukoliko načelnik koristi – ko je, i na osnovu čega, dao takvu saglasnost?
Također, ko potpisuje naloge za vožnju, te koliko je navedeno vozilo u periodu od kako je pri Općini Kalesija potrošilo goriva jedinicama l (litar) i KM (konvertibilna marka), te za ostala održavanja pomenuto vozila?!
Pitanje upućujem: općinskom načelniku (koji je obećao korisiti vlastito/a vozilo kao načelnik); Službi za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko-pravne poslove; Sindikatu organizacije državnih službenika i namještenika Općine Kalesija; kao i Općinskom pravobraniocu – koji/a je dužan/a da se brine o imovini Općine Kalesija kako ne bi došlo do zloupotreba.
* U prilogu – Fotografije navedenog automobila na parking mjestu općinskog načelnika

OBRAZLOŽENJE
– Kada je Općina Kalesija 2016.godine pogođena dolaskom Seada Džafića na mjesto načelnika, jedno od rijetkih obećanja koje je ispunio u proteklih 8 godina bila je prodaja vozila koje je bilo namjenjeno za načelnika.
Iako je taj potez populistički solidan, suštinsi je unaprijed napravio probleme svakom budućem – jer po zakonu se mora nabavljati novo vozilo. Međutim, zanimljivo je da je Sead Džafić napravio problem samom sebi.
Veoma je brzo prekršio obećanje da neće koristiti općinska vozila, te je oba mandata koristio vozila Općine, najčešće pmv POLO, koji je najčešće korišten na relaciji Kalesija – Dubnica, u ličnoj vožnji načelnika ili drugih radnika do pomenute lokacije.
Legenda kaže da dva vozila POLO u vlasništvu Općine – sami znaju doći do privatnog imanja načelnika u Dubnici…
Prije nekoliko mjeseci Općina Kalesija je nabavila vozilo SUZUKI VITARA HYBRID.
Vozilo za koje sam mislio da je jedno od privatnih vozila načelnika. Nedavno sam dobio informaciju da je vozilo u vlasništvu Općine Kalesija, te da je ciljano i namjenski nabavljano za potrebe terena (izlaska na teren) – konkretno za Službu za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko-pravne odnose.
Zbog čega vozilo ne koristi svrsi kojoj je nabavljeno, i da koristi, PREKO SLUŽBE, svim građanima Općine Kalesija, a ne samo za privatne izlete općinskog načelnika!?

(NKP.ba)