PODIJELI

Behram-begovoj medresi u Tuzli, uz prisustvo velikog broja članova rodbine, prijatelja, profesora i drugih vjernika, danas je proučena svečana hafiska dova za Lejlu Begunić koja je za manje od godinu dana naučila Kur´an napamet.


Hafiza Lejla Begunić učenica je 4. razreda Behram-begove medrese u Tuzli. Kćerka je Jasmina i Mirsade, a rođena je 5.6.1999.godine u Tuzli.

TuzlarijeKao učenica osnovne škole učestvovala je na mektebskim takmičenjima i osvajala prva mjesta na svim nivoima uključujući i nivo Rijaseta IZ-e. Hifz je počela učiti u trećem razredu, zavšni ispit položila je pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ-e 15.12.2018. godine. Njen muhafiz je Edin Dedić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi kojem je ovo 8. kandidat kojeg izvodi u zvanje hafiza.

Tuzlarije

– Za mene titula hafiza Kur´ana Časnog predstavlja nešto posebno, nešto što čovjeku daje duhovnu snagu i jača ga u iskušenjima, biti hafiz je velika Allahova milost prema čovjeku. Opisati osjećanja iz perspektive hafiza nije potpuno moguće nego se to mora doživjeti da bi se osjetila ta čar. Hafiz kao osoba koja je memorisala cijeli Kur´an je dužna da prije svega sama postupa po onome što je naučila, a zatim da to prenese i na druge osobe. Od porodice sam imala razumijevanje i podršku u svakom trenutku tokom hifza. Naravno, i za njih je to predstavljalo nešto veliko čemu su se radovali i na što su ponosni, kazala je za Tuzlarije hafiza Lejla.

Lejlin babo Jasmin-ef. Begunić rekao je da je velika čast i zadovoljstvo u svojoj kući, u porodici, imati hafiza, ako znamo da su hafizi nosioci zastave islama, koji će imati velike počasti kod Allaha dž.š. na Sudnjem danu i da će inšaAllah biti prvaci u Džennetu. “Ovo saznanje moju porodicu čini još sretnijom. Uvijek smo nastojali da u nama osjeti podršku, da osjeti da smo sretni što uči hifz”, dodao je on.

Tuzlarije

Tokom današnje svečanosti prisutnima se obratio i Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese, jedne od najznačajnijih odgojno-obrazovnih ustanova u našoj zemlji. On je kazao da je od 2000. godine pa do danas, među učenicima i profesorima Behram-begove medrese promovirano ukupno 60 hafiza.

– Ovo su najradosnijiji i najdragocjeniji trenuci u našoj školi. Brojimo naše hafize ne da bismo se hvalili, nego da bi buduće generacije Bošnjaka i pripadnike našega naroda motivirali, i stalno podsticali da uče i da memoriraju Časnu knjigu. Molimo Uzvišenog da im na svakom njihovom koraku daruje blagoslove i blagodati, i također molimo Uzvišenog da bude puno učenika i učenica koji će ići, i vladati se porukom i uputom Časne knjige u svome životu – kazao je Hatunić.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u BiH hafiz Dževad Šošić, Ibrahim-ef. Begović, direktor Uprave za obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u BiH, zatim predstavnik Ministarstva vakufa iz Kuvajta, Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, Džemal Muslihu, predstavnik Svjetske organizacije za hifz, kao i brojni drugi imami i gosti.

Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije

(Tuzlarije.net/ NKP.ba)

PODIJELI