PODIJELI

Podaci o top pedeset najbrže rastućih kompanija u BiH s minimalnim prihodom od dva miliona KM otkrivaju zanimljivosti. Ove kompanije su tokom 2019. ostvarile vrlo značajan prihod od ukupno 11 milijardi KM, kao i zavidan izvoz od 1,6 milijardi KM. Bh. brzorastuće su ovom segmentu imale i vrlo dobru dobit od 990 miliona KM, a što je važno i nezanemariv broj zaposlenih (57.800).

Tri najzastupljenije branše u kojima su ove kompanije poslovale su nespecijalizirana trgovina na veliko, trgovina na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama, trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavnicama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima. Najviše brzorastućih kompanija locirano je u tri općine: Banja Luka, Sarajevska Općina Novi Grad i Mostar.

Njemački AFT Bosnia koji posluje u Živinicama je najbrže rastuća kompanija u Bosni i Hercegovini u 2020. godini, a prema posljednim dostupnim završnim računima. Prihod ove kompanije koja se bavi proizvodnjom autodijelova u toj godini je iznosio 19,2 miliona KM, a po složenoj godišnjoj stopi rasta (Compound Annual Growth Rate CAGR) je u istoj godini u odnosu na prethodnu rasla sa stopom 3.764%.

(NKP.ba)

PODIJELI