Loše da gore ne može: Bolje biti rođen i u Nigeriji nego...

Loše da gore ne može: Bolje biti rođen i u Nigeriji nego u BiH

370
0
SHARE

Vjerovatno najuspješniji svjetski investitor Warren Buffett jednom je rekao da svoj uspjeh može zahvaliti činjenici da se rodio u SAD-u 30-ih godina prošlog vijeka.

Za tom izjavom kao da se poveo i Economist Intelligence Unit (EIU) kada je prije 25 godina prvi put neobavezno rangirao 50 zemalja svijeta u kojima se najbolje roditi u 1988. godini. Upravo je SAD tada predvodio listu, no vremena su se promijenila pa tako danas neke nove zemlje obećavaju prosperitetnije budućnosti svojim građanima, javlja The Economist.

Ako vas zanima koje, odgovor na to pitanje nudi ista istraživačka kompanija koja je ovoga puta ozbiljnije izmjerila koje će zemlje bebama rođenima u 2013. godini pružiti najbolje mogućnosti za zdrav, siguran i bezbrižniji život.

Tako se, prema indeksu kvalitete života koji se zasniva na istraživanju subjektivnih procjena građana svih država koji su ocjenjivali 11 faktora, uključujući povjerenje u javne institucije, stopu kriminala te ostale društveno – kulturne značajke, Švicarska našla na vrhu liste ispred Australije. Među prvih deset država dominiraju manje ekonomije, pretežno evropske pa su tako treće i četvrto mjesto zauzele nordijske države Norveška i Švedska. Na peto se smjestila Danska, a Holandija na osmo. Deveta je Kanada, a azijski Singapur i Hong Kong šesti i deseti.

Uprkos dobroj klimi i podneblju, Grčka, Portugal i Španija, koje je pogodila ekonomska kriza, zaostaju na listi. Slično je i sa nekada vodećim SAD-om koji je 16. mjesto podijelio sa Njemačkom jer danas rođeni Amerikanci nasljeđuju velike dugove ”boomer” generacije. Niti jedna od ekonomski dinamičnih zemalja poput Rusije, Brazila, Indije i Kine nisu ostavile dojam na istraživače EIU-a pa su redom rangirane na 72., 36., 66. i 49. mjesto.

Dok je u istraživanju 1988. bivša SFRJ zauzela 39 mjesto, od nekadašnjih republika bivše države najbolje je prošla Slovenija koja se probila na 32. mjesto.

Hrvatska je danas zajedno sa Mađarskom smještena na 46. poziciju, a susjedna nam Srbija na 54.

Definitivno najnepoželjnijim mjestom za rođenje pokazala se Nigerija koja je stavljena na posljednju poziciju.

A BiH opšte nema na listi, te se može zaključiti da je bolje biti rođen i u Nigeriji nego u BiH.

(NKP kalesijski.com/ Večernji)