Medijski mrak u TK: Otkazana Skupština, eto, nije interesantna (skoro) niti jednom...

Medijski mrak u TK: Otkazana Skupština, eto, nije interesantna (skoro) niti jednom mediju u BiH! Oglasili se NIP TK i SDP TK, al’ ko to smije objaviti!?

765
0
SHARE

Iako je jučer (ponedjeljak, 26.09.2023) otkazana ranije zakazana sjednica Skupštine TK, uz opravdanje SDA da su neki od zastupnika bolesni i sl, istina je, čini se, poptuno drugačija. Nije tajna da stvari unutar SDA na svim nivoima ne štimaju, ali u TK, gdje su još uvijek formalno vlast sa svojim satelitom DF-om, i dalje su problemi isključivo interesne prirode. Javna je tajna da dva zastupnika ove stranke “sljeduje”, ili pak u prkasi  to konzumira, kao preostalih 11 u Skupštini, ali je tu i niz nezadovoljnih organizacija, prije svega GO SDA Tuzla, kojima “nosilac liste” (nosio je listu sa zadnje pozicije na Izborima) kroji sudbinu, a ujedno se bori protiv živinice SDA koja želi zadržati sveukupni primat.

Ali, na stranu takva teme, koje zaslužuju dublju analizu, ono što je zanimljivo jeste da skoro niti jedan od jačih medija u BiH, a u TK to čak i ne smiju, ne izvještava redovno sa sjednica Skupštine TK. Čak nema ni informacija sa, blago rečeno, čudnih okolnosti otkazivanja sjednice Skupštine TK.

Čini se da se mrak nadvio iznad političke scene najmnoguljidnijeg kantona u BiH, a mediji o tome glasno šute.

Još jučer su se oglasili iz NIP TK, koji su na jedinom dostupno kanalu – svojoj FB stranici, objavili saopćenje. Dan kasnije (utorak) je to uradila i KO SDP TK kratkim saopćenjem…
Saopćenja NIP TK i SDP TK prenosimo u cjelosti i bez izmjena.

*****
SAOPĆENJE KLUBA ZASTUPNIKA NAROD I PRAVDE
U SKUPŠTINI TUZLANSKOG KANTONA

Današnje otkazivanje sjednice Skupštine TK-a u zadnji momenat je potvrda da skupštinska većina okupljena oko SDA i DF-a više ne postoji, te da ovi politički subjekti nisu u mogućnosti voditi Tuzlanski kanton.

Štetu neslaganja unutar SDA snose isključivo građani najmogoljudnije zajednice o čijim potrebama, dva politička subjekta navigirana iza istog kafanskog stola ne brinu.

Kao obrazloženje odgađanja sjednice predsjednik kluba SDA naveo je nemogućnost dolaska nekoliko zastupnika iz SDA iz zdravstvenih razloga. Prema našim informacijama, dio zastupnika iz Stranke demokratske akcije bojkotuje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona zbog neslaganja unutar kluba.
Prvi bojkot desio se od strane Vlade Tuzlanskog kantona prema skupštinskoj većini kada su odbili usvojiti predložene izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima, već usvojene kroz inicijativu u Skupštini TK-a. Istom mjerom uzvratila je većina u Skupštini TK-a, te danas nije raspravljano o čak 21. pitanju koje je bilo na dnevnom redu. Interesi unutar vladajućih političkih subjekata i različitih grupacija u njima našli su se ovoga puta na suprotnim stranama.

Tako će povratnici u manji bosanskohercegovački enitet ostati bez pravne pomoći, a još četiri Zakona ovoga mjeseca neće biti razmatrana. Nema ni Odluke o proširivanju obima prava iz oblasti zdravstvene zaštite za pripadnike boračke populacije i njihove porodice.
Zbog ugrožavanja procesa u Tuzlaskom kantonu koji su odavno podređeni pojedincima, zastupnici Narod i Pravde će u narednim danima obaviti niz razgovora, ali i medijski prezentovati stanje u najmnogoljudnijoj zajednici.

Ovim putem također želimo naglasiti da smo vrlo ograničeni dostupnim medijskim prostorom u Tuzlanskom kantonu zbog režimskog djelovanja i pritiska na medijske zaposlenike, otkaze neposlušnima od strane pojedinih direktora.

****
KO SDP BiH Tuzla:
Vlada Tuzlanskog kantona više,
ni sama sobom vladati ne može❗

Vlada Tuzlanskog kantona i skupštinska većina SDA/DF jučer su pokazale svoju potpunu nemoć otkazavši redovnu sjednicu Skupštine TK. Svjesni činjenice da većine više nemaju.

Bez ikakve strategije izvršavajući naredbe prijatelja iz sjene, a isključivo za uskostranački interes načinili su ogromnu štetu građanima Tuzlanskog kantona.

U samo godinu dana ova Vlada Tuzlanskog kantona na koljena je bacila UKC Tuzla, dovela u pitanje svrhu postojanja Aerodroma Tuzla, a umjesto suštinskih i reformskih promjena u obrazovanju kao najveći doseg u oblasti sigurnosti prezentirala Pravilnik o kažnjavanju roditelja. Čak i namjenska sredstva osigurana od viših nivoa, za nabavku novih udžbenika Vlada nije implementirala. Učenici su i pored basnoslovnih obećanja dobili korištene i neupotrebljive radne udžbenike. Radne sveske ostale su samo misaona imenica.

Ne samo da ova Vlada Tuzlanskog kantona nije opravdala ukazano povjerenje i da treba biti smijenjena, već bi najmudrija i najčasnija odluka bila da podnese ostavku.

 

(NKP.ba)