Medvjed(ica) sa dva mladunčeta ponovo viđen u blizini kuća u kalesijskom naselju...

Medvjed(ica) sa dva mladunčeta ponovo viđen u blizini kuća u kalesijskom naselju Lipovice (VIDEO)

1784
0
SHARE
  • *** Treba napomenuti da ove godine, vjerovatno nakon višednevnih kišnih padavina i nepovoljnih vremenskih uslova, medvjedi napuštaju svoja prirodna staništa u potrazi za hranom, pa je osim u Kalesiji preoteklih dana zabilježena dva slučaja u Sarajevu, prvo na Vratniku a zatim i u Faletićima u školskom dvorištu, kao i prijave građana u još nekoliko naselja u BiH.

Proteklih dana na društvenim mrežama, ali i na lokalnim web portalima, objavljene su informacije uz foto i video zapise da se na području općine Kalesija, u blizini naseljenih mjesta, kreće medvjed (vjerovatno ženka) i dva mladunčeta.
Ova potencijalno opasna situacija u susretu sa građanima zabrinula je mnoge, pa su reagirali iz raznih udruženja.

Prije nekoliko dana snimci medvjeda i mladunčadi su zabilježeni nedaleko od naselja Kalesija Gornja i Lipovice.
Radi se o dva naselja koji ne gravitiraju, a pretpostavlja se da se radi o istim medvjedima, što govori da su se kretali i u blizini kuća u drugim naseljima.

Jučer/sinoć (četvrtak, 29.06.2023) medvjedica sa dva mladunčeta je ponovo viđena u blizini kuća u kalesijskom naselju Lipovice, potvrdio je jedan od stnovnika ovog naselja.

  • U video prilogu pogledajte snimak medvjedice sa dva mladunčeta zabilježen kod Lipovica 21.06.2023.

*** Treba napomenuti da ove godine, vjerovatno nakon višednevnih kišnih padavina i nepovoljnih vremenskih uslova, medvjedi napuštaju svoja prirodna staništa u potrazi za hranom, pa je osim u Kalesiji preoteklih dana zabilježena dva slučaja u Sarajevu, prvo na Vratniku a zatim i u Faletićima u školskom dvorištu, kao i prijave građana u još nekoliko naselja u BiH.

(nkp.ba)