PODIJELI

Lokalni izbori su iza nas. Sada su na potezu političari, ali i projekti koje su obećavali građanima koji su  im dali svoje povjerenje. Ovaj put smo otišli do nekadašnje općine Kalesija u Osmake koji su Deytonom pripali Republici Srpskoj te na taj način postali samostalni kao općina.  Razgovarali smo sa predsjedavajućim Skupštine Općine Osmaci Mehmedalijom Imširovićem iz Stranke demokratske akcije kojem je ovo drugi mandat na toj funkciji. S njim smo popričali o projektima za budućnost, preregistraciji birača, popisu stanovništva.

Kao predsjedavajući, zašto ćete se zalagatiu svom četverogodišnjem mandatu?

U narednom mandatu ja kao predsjednik Skupštine zalagaću se da pomognem svim građanima opštine Osmaci bez obzira kojoj vjeri pripadali ili narodu. Međutim najveća pomoć će svakako biti usmjerena prema Bošnjacima koji su se vratili na svoja ognjišta. Ta pomoć bi se ogledala u zapošljavanju mladih osoba, zatim obnova kuća te poboljšanje infrastrukture. Kao predsjednik sasvim sigurno ću pomoći i izgradnju Društvenih objekata, poput čitaonica ali svakako i džamija koje se nalaze na području naše općine.

S kim SDA čini većinu i da li će to funkcionisati?

Ja sam mišljenja da ćemo mi funkcionisati jer imamo isti cilj a to je pomoć narodu. S nama u većini su još tri odbornika SDS-a, dva Demokratskog narodnog saveza, te po jedan odbornik Socijalističke partije RS-a i Pokreta za Osmake.

SDA ima tri odbornika. Koliko je pomogla preregistracija Bošnjaka da imate ta tri mjesta?

Kada je u pitanju preregistracija birača, isključivo Bošnjaka ona je uveliko pomogla da se postigne ovaj rezultat. Na prošlim izborima smo imali 225 glasova, zahvaljujući upravo preregistraciji ove izbore Stranka demokratske akcije je dobila 503 glasa, što nas je svstalo u red najjačih stranaka u SO Osmaci.

Da li se moglo više uraditi, da se poveća broj i glasova, ali i odbornika?

Sigurno se moglo više uraditi. Jedan dio krivice pri preregistraciji snose i sami građani jer nisu u velikom broju došli da zamjene lične karte. Iako smo mi snosili sve troškove, to ih nije natjeralo da dođu i pomognu mjesto gdje su nekad živjeli, odnosno da pomognu svoje komšije. Jer samim većim glasanjem za Bošnjake, povećava se mogućnost i da se našem narodu više pomogne.

S obzirom da nam se bliži popis stanovništa, kolika će vaša uloga biti u tome da se ljudi izjašnjavaju kao Bošnjaci i Bošnjakinje?

Ja sam Bošnjak, vjera mi je islam i govorim bosanskim jezikom. Tako ću ja kao predsjednik SO Osmaci i govoriti našim ljudima da se izjašnjavaju. Mi trebamo otvoriti oči i izjasniti se kao Bošnjaci, jer ako se izjasnimo kao Bosanci bit ćemo svrstani u ostale i na taj način pomoći onima koji su nas ubijali od 1992-1995. godine. Ja pozivam i svoje komšije da se izjasne kao Bošnjaci, a da pod vjerom stave pravoslavci. Na taj način bi pokazali da smo jedan narod a da imamo pravo na vjeroispovjest.

Općina Kalesija je u više navrata pomagala Općinu Osmaci. Da li će i sada biti te saradnje?

Što se tiče saradnje ove dvije općine ona nikada nije dolazila u pitanje. Mi odlično sarađujemo sa načelnikom Kalesije Rasimom Omerovićem. U više navrata on nam je i pomogao da izgradimo ili doradimo neke objekte koji su za dobrobit mladih. Mi smo nekada bili u sastavu ove općine, ali ružna agresija nas je pocjepala, ali smo mi i dalje srcem jedni uz druge. I dalje će Kalesija pomagati Bošnjake u Kalesiji, ali i mi njih.  Osmaci su poznati po velikom povratku Bošnjaka na prijeratna ognjišta, ali također i iseljavanje Srba koji se vraćaju u FBiH isključivo u sela općine Kalesija gdje su i prije 1992. godine živjeli.

(NKP)

PODIJELI